На мнозина често се случва, когато пазаруват, да прекалят с количествата храна, озовала се в пазарската им чанта и след това да се чудят как да я съхранят, така че да не се наложи направо да я изхвърлят.
Тук на помощ се отзовава фризерът, който ако не е препълнен, ще може да побере още малко продукти, които да бъдат съхранявани за по-нататъшно ползване.
И именно тук изниква въпросът какво би се случило ако прекалите с количеството напазарувани или сготвени вече картофи. Дали те могат да бъдат замразени сурови или сготвени и как това да се случи. Ето какво е важно да знаете в тази насока:
1. Не е препоръчително да замразявате вече сготвени картофи, защото те лесно ще се разкашкат, когато ги обработвате по-късно термично. Изключение може да се направи единствено за сварените картофи, но и те е добре да се използват само за пюре.
2. Спокойно можете да замразите картофи, които предварително сте бланширали. За мнозина те дори са по-вкусни от пресните картофи и са предпочитани, когато искаме да си ги изпържим.
3. Бланширането на картофите не трябва да трае повече от 5 минути. Те трябва да се пускат цели или на части във вряща подсолена вода, като на 1 кг картофи не трябва да има по-малко от 1 л вода.
4. Ако искате да замразите сварени картофи с цел да ги използвате по-късно за направата на пюре, е добре да ги обелите и нарежете на еднакви части и така да ги пуснете във врящата вода. След като са готови и са се изстудили и отцедили можете да ги сложите в найлонови торбички, като преди затварянето им премахвате въздуха от пакета.
5. Независимо с каква цел бланширате картофите, след като мине необходимото време на бланширане, трябва задължително за залеете зеленчуците с ледена вода. Ако е необходимо дори можете да повторите действието.
6. Когато замразявате картофи, готовите пакетчета трябва да бъдат напълнени само с напълно изстинали продукти. Добре е след това да надпишете не само какво съдържат, но и приблизителното им количество.
7. Замразените сварени картофи могат да бъдат използвани освен за пюре и за кремсупи. Подходящи са и за всякакви други по-кашести ястия, където не е необходимо картофите да са по-твърди.
Коментари