По традиция българите са народ пестелив, свикнал да не изхвърля и да пази за черни дни. Но когато става сума за стари консерви, това правило в никакъв случай не бива да се спазва, защото консумацията им не само е опасна за здравето, но може да причини дори и смърт.
Експертите са категорични, че най-опасните и тежки натравяния се дължат именно на консумацията на стари консерви. В основата на това се крие токсин, който се развива в недобре стерилизираната зимнина, особено при храни с ниско киселинно съдържание като зелен боб, царевица.
Случаи на ботулизъм (натравяне с ботулин) са регистрирани и след консумация на консервирани люти чушки, домати, риба и т.н.
За да не се стигне до тежки последствия при консумацията на зимнина в домашни условия, трябва да се спазва строга хигиена при приготвянето на домашни консерви, както и се спазват препоръките за стерилизация. Трябва да имате предвид, че бутолиновите спори могат да оцелеят дори и при 4-5 часа кипене.
Ако 2 часа до 10 дни след консумацията на консерва с неуточнен срок на годност усетите болки в стомаха и главата, световъртеж, слабост и сухота в устата, трябва незабавно да потърсите лекарска помощ, защото може да сте станали жертва на ботулизъм.
Заболяването прогресира бързо и 24 часа след появата на първите симптоми ще последват още - раздвоено зрение,провиснали клепачи, затруднено дишане, нечленоразделна реч, а след това пареза на крайниците и дори смърт вследствие на дихателна недостатъчност.
Коментари