Хората, които страдат отзахарен диабет, трябва да бъдат особено внимателни какво консумират. Важно е да отбележим, че диабетно болните в не е нужно да ограничават или напълно да изключват от дневното си меню хляба и тестените издалия. Те просто трябва да се погрижат за правилния прием на въглехидрати, който е от първостепенно значение за нормализиране на кръвната захар.
Въглехидратното съдържание на храните при диабетиците се измерва в хлебни единици, като една хлебна единица се равнява на 12 грама въглехидрати.
Важно е да отбележим, че една филия бял хляб и една филия пълнозърнест хляб се равняват на 1 хлебна единица, но за диабетици се препоръчва пълнозърнест хляб, защото той има по-нисък гликемичен индекс.
Или казано с други думи, въпреки че двата вида хляб имат еднаква енергийна стойност, хората със захарен диабет трябва да наблегнат на консумацията на храни, които имат нисък гликемичен индекс и не водят до рязко покачване на кръвната захар след нахранване.
Болните от диабет трябва за наблегнат на пълнозърнести хлябове, както и хляб, направен с царевично брашно, което е изключително богато на фибри, витамини и целулоза. Подходящ избор за тях би бил хляб, произведен от брашно от елда.
Брашното от елда е особено подходящо а приготвяне на палачинки и бухти, тъй като има способността за понижава нивото на кръвна захар по естествен начин.
Коментари