Gotvach.bg»Съвети»Какъв хляб се препоръчва при диабет?

Какъв хляб се препоръчва при диабет?

MarianeMariane
Джедай
254955
Какъв хляб се препоръчва при диабет?

Хората, които страдат отзахарен диабет, трябва да бъдат особено внимателни какво консумират. Важно е да отбележим, че диабетно болните в не е нужно да ограничават или напълно да изключват от дневното си меню хляба и тестените издалия. Те просто трябва да се погрижат за правилния прием на въглехидрати, който е от първостепенно значение за нормализиране на кръвната захар.

Въглехидратното съдържание на храните при диабетиците се измерва в хлебни единици, като една хлебна единица се равнява на 12 грама въглехидрати.

Важно е да отбележим, че една филия бял хляб и една филия пълнозърнест хляб се равняват на 1 хлебна единица, но за диабетици се препоръчва пълнозърнест хляб, защото той има по-нисък гликемичен индекс.

Или казано с други думи, въпреки че двата вида хляб имат еднаква енергийна стойност, хората със захарен диабет трябва да наблегнат на консумацията на храни, които имат нисък гликемичен индекс и не водят до рязко покачване на кръвната захар след нахранване.

Болните от диабет трябва за наблегнат на пълнозърнести хлябове, както и хляб, направен с царевично брашно, което е изключително богато на фибри, витамини и целулоза. Подходящ избор за тях би бил хляб, произведен от брашно от елда.

Брашното от елда е особено подходящо а приготвяне на палачинки и бухти, тъй като има способността за понижава нивото на кръвна захар по естествен начин.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4
Общо гласували: 2
50
42
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Този съвет още не е коментиран. Бъди първият, който ще остави коментар към него:Анонимен