На всички е известно, че при здравословен проблем се налага спазване на диета. Това важи и при диабет, но за да се направи правилна диета е нужно да се знаят много неща както за същността на диетичното хранене, така и за ролята на храната в превенцията и лечението на болестите.
Какво е диета
Под термина диета се разбира хранителен режим, при който се спазва строго регламентиран тип хранене с цел коригиране на теглото, или лечение на някакво заболяване. Във втория случай говорим за лечебна диета, характерна за всяко заболяване. Спазване на диетата означава правилна консумация на хранителните продукти, съотношението на количество и качество и изключване от менюто на вредните за този здравословен проблем.
Захарен диабет и хранене
Същността на заболяването захарен диабет представлява нарушение при усвояването на един от основните хранителни компоненти- въглехидратите. Тъй като захарният диабет се дели на 2 типа - тип 1 и тип 2, трябва да разбира, че при тип 1 се наблюдава липса на производство на инсулин, а при тип 2 има намалена секреция или намален ефект от него, наречен инсулинова резистентност.
Известно е, че въглехидратите са основен източник на енергия за тялото, като при тяхното усвояване и получаването на междинни продукти се постига и правилното преработване на другите 2 основни компонента- мазнини и белтъчини. При нарушение се получава превръщане на отпадните продукти във вредни вещества - кетони. Неправилната обработка на въглехидрати води до редица допълнителни проблеми от здравословен характер, засягащи сърцето, бъбреците, очите и нервната система.
За контрола на нивата на кръвна захар лекарствените средства не са достатъчни. Нужни са и други усилия, включващи правилен хранителен режим, съобразен с типа диабет, който е наличен.
Хранителен режим при диабет тип 1
Захарен диабет тип 1 засяга много често хората в младежка и детска възраст, която е от изключително важно значение за цялостното оформяне на организма. През този етап на физическо и емоционално израстване храната е важен елемент от правилното развитие - особено на костно-мускулната система, но и на всички други органи и системи. Постъпването на адекватни количества градивни компоненти е определящо за следващите житейски периоди.
При наличие на диабет в детска възраст е нужен диетичен режим, който да отговори на нуждите от 1000 до 3000 калории дневно, като половината от тях трябва да бъдат въглехидрати - разнообразни и разпределени в равни дози. Строго забранени храни при тази болест няма, има изискване за точно дозиране на инсулина спрямо количеството въглехидрати.
Важен обаче е начинът на консумиране на хранителните продукти -като чисти въглехидрати, или като смесена храна. Има значение термичната обработка, дори последователността, по която се консумират.
Основни препоръки към опасните храни при диабет
- Храните, съдържащи чисти въглехидрати - мед, захар, конфитюри, различни сладка е необходимо да се включат в диетата само при нужда да се овладее хипогликемия. При техния прием кръвната захар се покачва бързо и рязко;
- Подсладителите - само стевията, освен че няма калории, е напълно благоприятна като въздействие. Изкуствените подсладители като захарин, аспартам са по-сладки от захарта, нямат калории, но безопасната им употреба в детска възраст е под въпрос;
- При консумиране на пакетирани храни трябва да се чете хранителната таблица, за да се изчислят нужните инсулинови единици.
Хранене при диабет тип 2
Захарен диабет, тип 2 се развива обикновено в зряла възраст, когато процесите на растежа са приключили, но пък човек е в активна работна възраст.
Статистически около 80 % от хората в тази група болни са с наднормено тегло и секрецията на инсулин при тях е завишена. Необходими са им същите хранителни източници, както и в млада възраст, но в различно съотношение. Заради инсулиновата резистентност те имат затруднение на метаболизма на мазнините и увеличение на отлагането им в мастната тъкан. Това влошава допълнително инсулиновата чувствителност.
При тип 2 по-малка част от болните се нуждаят от лечение с инсулин. Прилагат се медикаменти, които подобряват инсулиновото действие и намаляват усвояването на въглехидратите в чревния тракт.
При диабет тип 2 диетата има водещо значение за овладяване на болестта и превенция на усложненията. Има храни, за които е желателно да се ограничава консумацията им, да се следят калориите, да се ограничат мазнините като се избягват висококалорийни храни. Постигането на такива изисквания е възможно с включване в диетата на леки нетлъсти меса, риба, зехтин и други продукти, съдържащи само полезни мастни киселини.
Картофите и оризът трябва да отстъпят място на пресните зеленчуци- сурови или приготвени на пара.
Начинът на приготвяне на храната има основно значение - варенето трябва винаги да се избира пред печенето.
Хлебните изделия е най-добре да бъдат пълнозърнести, в това число и макароните, спагетите, фидето и други, а супите да са гарнирани със зеленчуци и минимални количества ориз и фиде.
Алкохолът е високо калоричен, затова дозите трябва да са добре премерени, както и да се консумират никога на гладно.
Водата през деня не бива да пада под 1, 5-2 литра, защото приемът на вода е важен елемент от правилното хранене при тази болест.
Важни препоръки при консумацията на основните хранителни продукти при диабет:
- Месо, риба яйца
Тяхното усвояване не изисква инсулин и ако се консумират само те, не е нужно прилагане на инсулин преди хранене;
- Мляко и млечни продукти
Те съдържат малки количества въглехидрати под формата на лактоза и се нуждаят от малки количества инсулин;
- Брашнени храни
Уместно е да се използват тези от пълнозърнести брашна - лимец, грахам, типово, тъй като при консумацията им нивата на кръвната захар се покачват бавно и малко;
- Плодове
Различните плодове съдържат различни количества въглехидрати предимно като плодова захар. Тя е по-сладка от кристалната захар и по-бавно показва кръвната захар. Воднистите плодове като диня и пъпеш по-бързо покачват захарта в кръвта, но и по-бързо я свалят поради бързата диуреза. Диета, богата на ябълки, малини, къпини, грейпфрут води до по-бавно покачване на захарта.
Зрелостта на плодовете също е от значение. По-зрелите по-бързо покачват кръвната захар;
- Зеленчуци
Зеленчуците са източник на витамини, минерали, фибри, растителни белтъци и малки количества въглехидрати. Уместно е при всяко хранене в диетата на болните от диабет да присъстват зеленчуци. Те засищат, регулират перисталтиката на червата, подпомагат организма в освобождаването му от токсините;
- Сладкарски изделия, напитки, напитки, компоти
Те съдържат въглехидрати, мазнини, млечни и плодови копоненти, с допълнително подслаждане. Те трябва да се избягват, защото водят до бързо покачване на кръвната захар и водят до усложнения от диабета.
Кои храни да присъстват в диетата на диабетика
- Постните меса - пилешко, пуешко, телешко, дивечово;
- Риба -скумрия, сьомга, херинга, пъстърва, риба тон;
- Овесена каша;
- Боб и соя;
- Зеленчуци - броколи, спанак, зелен фасул, аспержи, моркови, чесън, домати;
- Плодове - ябълки, авокадо, боровинки, червен грейпфрут;
- Семена и ядки - киноа, ленено семе, бадеми, фъстъци, орехи, лешници, шам фъстък;
- Напитки - зелен чай, газирана вода без захар, минерална вода, айрян.
Храни, които се изключват от диетата на диабетика
- Чипс - съдържа въглехидрати и сол;
- Консервирани плодови сокове - консервантите са вредни;
- Готови бисквити;
- Пържени картофи;
- Пържено месо и риба;
- Готова пица;
- Млечни шейкове;
- Безалкохолни напитки със захар;
- Торти и сладкиши;
- Ароматизирана вода;
- Хамбургери, пици, хотдог;
- Пържена китайска храна;
- Бял ориз и бели макаронени изделия.
Коментари