Диабетът се дължи на нарушения в обмяната на въглехидратите, тяхното изгаряне в организма е непълно, не могат да бъдат използвани напълно от клетките на организма и се повишава количеството им в кръвта. При по-тежки форми на захарна болест се нарушава и обмяната на мазнините и белтъчините.
Храната на болните от тази болест трябва да бъде пълноценна и разнообразна. Тя трябва да задоволява всички жизнени нужди на организма. Правилно направена диета осигурява добро самочувствие, запазва работоспособността и нормалното телесно тегло. За правилно съставяне на диетата от значение са възрастта, полът, климатът, професията и особено степента на заболяването и наличието на усложнения.
Диабетикът трябва да спазва следните хранителни правила:
1. Да се храни редовно в определени часове. Храната да бъде разнообразна и да не се отличава съществено от храната на останалите членове на семейството;
2. Да избягва употребата на концентрирани и лесноусвоими въглехидрати като захар, мед, сладка, конфитюри, мармалад, сиропи, сушени и сладки плодове, ориз, нишесте и др. За подслаждане на десертите и чая може да използвате подсладител;
3. Млякото и млечните произведения да са основната му храна;
4. Месо и риба от нетлъсти видове е хубаво да се консумират не повече от 250 г дневно;
5. Яйцата също са незаменима храна за болния от захарна болест;
6. Варивата и картофите да се ограничават. Когато се употребяват; трябва да се намали хлябът;
7. Да се избягва употребата не тестени изделия и ориз. Препоръчително е да се яде ръжен или типов хляб;
8. Да се ограничи количеството на мазнините, като се предпочитат растителните мазнини и кравето масло.
Коментари