При спазми в стомаха е добре да преминете на по-леки и щадящи стомаха храни. Такива са например киселото мляко, сухари, солети, супи и някои плодове и зеленчуци.
Задължително е да изключите консумацията на храни, съдържащи глутен, ако имате спазми в корема. Глутенът се съдържа в пшеницата, царевицата и много други храни. Той предизвиква болки в корема при хора, които имат непоносимост към глутен. Също така ако пшеницата е ГМО, това може да предизвика остри коремни болки.
Трябва да избягвате и храни като броколи, карфиол и боб. Те предизвикват подуване на корема, болки и спазми. Също така от тях се образуват газове и причиняват стомашен дискомфорт.
Пикантните храни също трябва да изключите от менюто си, ако имате болки в корема. Пикантните храни дразнят хранопровода и предизвикват киселини. Много лютите и пикантни ястия често водят и до болки и спазми в стомаха.
При болки в корема не консумирайте сладки храни и напитки. Захарта в повечето сладкиши и сокове е от ГМО захарно цвекло. Това много често води до проблеми със стомаха.
Когато не Ви е добре на стомаха и имате спазми, е добре да избягвате студените храни. Те също влияят зле на стомаха. Сладоледът е студено и сладко изкушение, което трябва да забравите при спазми в стомаха. Захарта и студената храна със сигурност ще обострят състоянието на корема Ви. Още повече внимавайте, ако имате непоносимост към лактозата.
Цитрусовите плодове и соковете от тях дразнят лигавицата на стомаха, особено когато тя е чувствителна. Затова при болки и спазми в стомаха не посягайте към цитрусите, защото те съдържат високо количество киселини.
Когато страдате от стомашни спазми, се ограничете и не хапвайте пържени храни. Те са много тежки и мазни и със сигурност ще Ви създадат по-голям дискомфорт в стомаха. Пържените храни се преработват по-бавно и по-трудно от стомаха и често предизвикват тежест, болки в стомаха, гадене и дори повръщане.
При по-чувствителен стомах и стомашни спазми не прекалявайте и със суровият чесън и лук. Това може да доведе до болки в корема и дискомфорт в хранопровода.
Избягвайте също така и суровото зеле, тъй като то се преработва по-трудно от стомаха. Зелето образува газове и се появява тежест в стомаха. По-добре е да консумирате бланширано или сварено зеле.
При стомашни спазми е добре да ограничите и други храни като например различни видове ядки (особено печена царевица), бонбони, торти, чипсове, снаксове, газирани напитки и всякакви сокове с консерванти.
Коментари