Приготвянето на паста, колкото и лесно да звучи, си е истинско изкуство. За да не се слепва пастата, е необходимо да спазвате няколко прости правила.
1. Използвайте голяма и широка тенджера с тънки стени и в която да сложите достатъчно количество вода.
2. Пастата се пуска във водата едва след като тя заври добре. Необходимо е на повърхността ѝ да се появят балончета. В противен случай рискувате ястието ви да стане лепкаво и неприятно на вкус и вид.
3. Задължително добавете морска сол, след като водата заври.
4. Никога не слагайте олио или зехтин във водата, в която се вари пастата. Това няма да предотврати слепването, а по-скоро ще направи спагетите (макароните, талиателите и т.н.) мазни и няма да поемат добре от соса, с който ще бъдат заляти след това.
5. Разбърквайте често, особено в началото на варенето. Точно тогава е моментът, когато пастата може да слепне. Това се дължи на гранулките алмидон/нишесте по повърхността на пастата, които експлодират през първите 60 секунди от варенето.
6. Варете пастата точно толкова време, колкото е описано на опаковката. Ако я преварите, рискувате да стане на каша.
7. Преди да я свалите от котлона, я опитайте. Тя трябва да бъде полусварена (ал денте).
8. Не измивайте пастата със студена вода. Просто я отцедете с гевгир.
9. Добре е сосът за паста да бъде готов, за да може да сложите отцедената паста при него. Сложете веднага, защото ако оставите на въздух, спагетите бързо ще слепнат и няма да имат добър вкус и вид.
Коментари