Без сос спагетите, лазанята, макароните и всички видове паста просто не са достатъчно вкусни, ако не се сервират с подходящ сос. Това е най-важната съставна част от пастата и в Италия има стотици рецепти за сосове. Най-простия и разпространен е от домати с босилек и чесън.
Прочутият сос Норма е доматен сос с добавка от свинска мас и лук, сос Наполитана – доматен сос с нарязани зеленчуци, сос Арабиата – доматен сос с люти подправки.
Лесен за приготвяне е чесновият. За две порции са ви необходими три супени лъжици зехтин, четири скилидки чесън, две клонки босилек. Нагрейте зехтина и леко запържете нарязания на ситно чесън. Залейте със соса пастата и украсете с босилек.
Сметановият сос се прави лесно. За четири порции са необходими двеста милилитра течна сметана, три супени лъжици настърган пармезан, една чаена лъжичка масло, сол и черен пипер на вкус, две чаени лъжички нарязан магданоз.
Разбийте сметаната с пармезана, овкусете със сол и черен пипер. Добавете в готовата паста маслото, залейте със соса и наръсете с нарязания на ситно магданоз.
За всеки вид паста е подходящ гъбеният сос. За четири порции трябват една супена лъжица зехтин, четири скилидки чесън, една неголяма глава лук, двеста грама пресни или замразени гъби, сто и петдесет милилитра доматен сос, две супени лъжици нарязан на ситно магданоз.
Запържете в зехтина нарязаните на ситно лук и чесън, добавете нарязаните гъби и задушете, докато гъбите не омекнат. Добавете доматения сос и нарязания магданоз.
Много вкусен е и сосът с морски дарове. За три порции са необходими две супени лъжици зехтин, една голяма глава лук, една зелена чушка, четири скилидки чесън, четиристотин грама замразени морски дарове, половин лимон, сол и черен пипер на вкус, нарязан магданоз.
Запържете в зехтина лука, чесъна и тънко нарязаната чушка. Добавете морските дарове, солта, черния пипер и магданоза, изцедете вътре половината лимон и задушете десет минути.
Ако обичате екзотиката, за вас портокалово-доматеният сос. За четири порции са необходими две супени лъжици зехтин, една глава лук, една скилидка чесън, петстотин грама нарязани на ситно домати, сока и настърганата кора на един портокал, три супени лъжици маслини без костилки, половин чаена чаша нарязан на ситно босилек, сол и пипер на вкус.
Загрейте в тенджера зехтина, запържете в него нарязаните на ситно лук и чесън. Добавете доматите и задушете десет минути. Добавете сока и кората от портокала, маслините, солта, черния пипер и босилека.
Един от класическите италиански сосове е Аматричане. За четири порции са необходими четири супени лъжици зехтин, една люта чушка, нарязана на ситно, сто и петдесет грама нарязан на малки кубчета бекон, една нарязана на ситно глава лук, една връзка магданоз, нарязана на ситно и двеста и петдесет грама настърган пармезан или кашкавал.
Нагрейте зехтина на силен огън. Запържете лютата чушка и бекона, докато не станат златисти. Извадете от съда и в същата тенджера запържете лука на среден огън. Върнете бекона и лютата чушка при лука. Добавете готовата паста в соса. Поръсете с магданоз и пармезан, разбъркайте и сервирайте.
Коментари