Пастата е от храните, които специалистите препоръчват да се включва не повече от веднъж седмично в менюто. Рецептите с паста са изключително разнообразни. Може да избирате между лазаня, пица, макарони и спагети.
Широко разпространено е схващането, че тези храни не са сред най-здравословните и честата им употреба може да доведе до увеличаване на теглото. Това обаче съвсем не е така – пастата съдържа едва 200 калории на 50 г сух продукт.
Един среден пакет е около 400 г и в него се съдържат около 760 калории. Освен това, малко известно е, че в пастата се съдържа и необходимата доза белтъчини – факт, който спомага за намаляването на теглото.
При всичко това консумацията на спагети и лазаня топи само мазнини, но не и мускулна маса. В различните видове паста има и витамин В1, който намалява умората.
Приготвянето на пастата е изключително лесно. То е ясно обяснено на всяка опаковка. Вече сварените продукти не трябва да се мият със студена вода, тъй като така се намалява съдържанието на витамини в тях и се поврежда цялостния им вид.
Всяка паста се нуждае от подходящ сос, с който да бъде овкусена. Има една универсална рецепта, която подхожда на всеки вид паста. Ето я и нея:
Универсален сос
Необходими продукти: 4 домата, 150 г босилек, 20 г листа от целина, 20 г магданоз, 10 мл зехтин, 4 скилидки чесън
Начин на приготвяне: Доматите се попарват, обелват и пасират. Към тях се добавят листата от босилек, магданоза, както и целината. Продуктите се пасират. Добавя им се сол, черен пипер, чесън и част от зехтина. Пасират се отново.
Останалото количество зехтин се добавя на тънка струйка, при постоянно пасиране. По желание може да се доовкуси с още сол и черен пипер. Количеството стига за шест порции.
Освен че е идеален сос за всеки вид паса, този сос си кореспондира добре с всяко едно ястие, към което се добави. Веднъж щом го опитате, той веднага ще стане любим на вас и вашето семейство.
Коментари