Gotvach.bg»Статии»Какво да сготвя»Най-апетитната паста се приготвя с доматен сос, наденички и сухи манатарки

Най-апетитната паста се приготвя с доматен сос, наденички и сухи манатарки

Паста с гъби

Когато се чудите какво да си сготвите, а не разполагате с достатъчно време, вероятно най-удачният Ви вариант е да се насочите към пастата. Независимо дали става въпрос за спагети, макарони, фусили, талиетеле и какво ли още не, тя става обикновено за около 10 мин.

Важното е обаче да изберете с какъв сос да я поднесете. Най-разпространени в това отношение са сосовете Болонезе, Карбонара, Неаполитана и други популярни чисто италиански сосове.

Ако искате обаче да изненадате близките си с нещо ново, което същевременно не изисква много време за приготовление, е добра идея да пробвате пастата с доматен сос с наденички и сухи манатарки. Ето какво Ви е необходимо:

Спагети

Необходими продукти: 500 г паста, 2-3 наденици по избор, 3 с.л. зехтин, 1 голям буркан домати от консерва, 1 зелена чушка, 1 червена чушка, 2 глави червен лук, 1 ч.ч. бяло вино, 4 скилидки чесън, 60 г изсушени манатарки или други изсушени гъби по избор, 1 ч.л. мед, 1 ч.л. риган, 1 ч.л. босилек, няколко стръка пресен магданоз, сол и черен пипер на вкус, 2 шепи настърган пармезан.

Начин на приготвяне: Пастата се сварява според инструкциите на производителя и се оставя да се отцежда. Основно правило е при варенето на 100 г паста да се слага по 1 л вода. В дълбок тиган се загрява зехтинът и в него за кратко време се запържва нарязаната на тънки кръгчета наденица.

Когато леко порозовее от двете страни, се изважда и се слага настрана. В същата мазнина се запържват нарязаните на ивици лук, чушки и гъби. Когато омекнат, се добавя виното и се изчаква течността да изври. Добавят се и доматите.

От време на време се разбърква и малко преди сосът да се е сгъстил достатъчно, се слагат и нарязаните на ситно скилидки чесън, медът и всички останали подправки без магданоза. Пробва се на вкус и ако всичко е наред, се изсипва към готовата паста заедно с изпържените наденички.

Разбърква се добре и отново се слага на котлона, докато се стопли. За финал се поръсва с пармезан и нарязан на ситно магданоз. Пастата се поднася, докато е още топла, заедно с червено вино по Ваш избор.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest