Типичните закуски за Ирландия и Шотландия са доста близки, както една до друга, така и се доближават до типичната английска закуска.
В Шотландия закуската е много подобна на обилната английска закуска, с изключение на включения в менюто Хагис. Обичайните – бекон, яйца, боб, наденички, бекон, гъби, домат и пържени филийки биват в избирателни комбинации.
Хагис представлява ястие от смлени овнешки карантии, оваляни в сол, лук, овесено брашно, лой и подправки, натъпкани в шкембе. Всичко това се вари 3 часа.
Хагис
Необходими продукти: 1 овчи стомах (шкембе) добре почистено, попарено, обърнато с вътрешността навън и накиснато едно денонощие студена солена вода, 1 агнешки комплект от сърце и бял дроб, черен дроб, агнешки или телешки изрезки, мазнина и крехко месо, 2 глави лук, 225 г овесено брашно, сол, млян черен пипер, кориандър, сушена кора от индийско орехче
Начин на приготвяне: Лукът се нарязва на дребно. Дреболиите и изрезките се почистват от ципите, измиват се и се варят около 2 часа, най-добре в [тенджера под налягане]. След като са сварени, дреболиите се нарязват на дребно. Надробените вътрешности се изсипват в тиган (тенджера) с дебело дъно, намазнено предварително с олио.
Добавя се нарязаният лук, овесеното брашно и подправките. Разбърква се добре и се залива с бульон или вода, докато се овлажни достатъчно. Брашното трябва да стане на трохи. Бърка се, докато водата изври. Готовият Хагис се поднася с гарнитура от цвекло и картофи (сварени и пасирани).
Според оригиналната рецепта сварените дреболии, ситно нарязаният лук, овесеното брашно и подправките се смесват, като с тази смес се пълни овчето или агнешко шкембе. Зашива се с конец, пробожда се с вилица на няколко места, за да не се спука при варенето, и се вари 3 часа на бавен огън без капак. Непрекъснато се долива вода, така че хагисът да остане покрит с нея.
Ирландската кухня се различава от шотландската и английската с белия пудинг и хлябът със сода. Те обаче рядко се приготвят в къщи, като най-често се купуват от магазин.
По принцип ирландската кухня се различава от всички със своята невероятна простота и практичност.
Ето как се приготвя типичната ирландска закуска (за един човек).
Необходими продукти: 50 г бекон, 2 яйца, 3 броя братвурст (наденички), 50 г боб с доматен сос, 50 г маслини
Начин на приготвяне: Боба се сварява. Яйцата се пържат на очи. Наденичките и бекона се изпичат на скара, а гъбите се запържват заедно с две кръгчета суров домат. Приготвя се доматен сос от лъжици доматено пюре, разредено с вода и овкусено със сол и чесън. Приготвените продукти се подреждат в голяма чиния и се поднасят.
Коментари