Gotvach.bg»Статии»Кулинарни Съвети»Тънкости при печенето на леща на фурна

Тънкости при печенето на леща на фурна

Леща на фурна

За лещата, една от най-древните култивирани храни в историята на човечеството, са изписани много мъдри мисли и традиционни поговорки. Библейска мъдрост (притчи 15:17) гласи, че чиния леща с мир е по-добра от вол с раздор, а според широко популярна приказка от района на Балканите макар лещата да не е месо, тя успешно сгрява душата.

Възприето е лещата да се вари и да се предлага под формата на супи и яхнии. Знаете ли обаче, че тя може и да се пече във фурната?

Печената във фурна леща е чудесна алтернатива на сварената, защото избягвате риска по време на варенето ѝ тя да остане прекалено водниста или да се разкашка. При процеса на печене тя успява да запази напълно формата си, остава леко хрупкава и все така ароматна. Така приготвената леща на фурна е идеална както като за самостоятелно основно ястие, така и за направата на салати от леща или гарнитури.

В следните редове ще ви покажем някои тънкости, които да знаете при печенето на леща на фурна.

Избор на леща

За печене във фурна е най-подходяща зелената или кафявата леща, защото тя има по-твърда консистенция и риска от това да се разкашка е сведен до минимум. При по-внимателна термична обработка можете да печете и черна леща (известна е и като леща белуга), но не и червена или жълта. Последните два варианта на леща са прекалено меки и са по-подходящи за приготвяне на крем-супи, каши, кюфтенца от леща и всякакви други ястия, изискващи мека консистенция на лещата.

Предварителна подготовка

За да се ускори печенето на лещата, както и тя да е по-лесно смилаема, се налага предварително да я накиснете в студена вода за няколко часа. По желание можете да добавите и щипка сода с цел по-бързата ѝ последвала термична обработка.

Леща

След като лещата вече е била накисната трябва добре да я измиете за да премахнете всички излишни примеси.

В случай че искате да ускорите процеса на печене, можете да бланширате лещата за 10-15 минути.

Можете също така предварително да мариновате лещата за около 30 минути със зехтин, черен пипер, сол, чесън на прах, чубрица или джоджен. За по-пикантен вкус добавете чили, смлян кимион и лют пипер, а за сладък привкус канела, мед и карамфил.

Процес на печене на лещата

Лещата се прехвърля в широка тава и към нея се добавя вода в съотношение 1:2. Вместо вода можете да използвате и бульон за по-интензивен вкус.

Лещата може да се пече на по-слаба температура от около 170-180 градуса за 40-60 минути или пък на силна температура от 200 градуса за да е по-хрупкава, като времето на печене се съкращава.

По желание можете да покриете тавата с алуминиево фолио, за да може лещата да се задуши по-бързо, но след около 30-40 минути го махнете, за да ѝ дадете шанс да се изпече и да стане по-хрупкава.

Много важно е да не препечете лещата и да имате предвид, че тя ще продължи да се готви за кратко и след като сте я извадили от фурната. За идеални резултати тя трябва да е мека отвътре и хрупкава отвън.

Допълнителни съставки

Леща с кренвирши

Когато печете леща на фурна можете да добавите към нея и предварително запържени в мазнина зеленчуци като лук, моркови, чушки, чесън, целина и др. Някои шеф майстори добавят и картофи за по-висока хранителна стойност на ястието.

Ако спазвате всичко казано дотук, то за вас няма да е никакъв проблем да приготвите печена на фурна леща- изключително здравословно и универсално ястие!

След като всички важни особености, може да приготвите леща с рагу на фурна, лека и ароматна постна леща на фурна и полезен и различен хляб от леща без брашно.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

0
Общо гласували: 0
50
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Тази статия още не е коментирана. Бъди първият, който ще остави коментар към нея:Анонимен