Гъбите са високоценени на пазара, заради техния специфичен вкус и превъзходен аромат. Замразените гъби са част от менюто на много кухни по света. Опитните гъбари знаят, че гъбите трябва да се берат след обилни дъждове в диапазон през месеците от Юни до Октомври. Манатарките обитават смесените гори, на места след прибиране на реколта и брезови насаждения. Могат да се приготвят както пресни, така и изсушени, консервирани и замразени.
Замразените манатарки се приготвят изключително лесно. За начало гъбите трябва да се размразят преди употреба. Най-често манатарките се замразяват цели и дори неизмити. По време на размразяване капачките и краката се измиват под течаща вода. Гъбите трябва да бъдат почистени старателно и за целта може да се изстърже много тънък слой от тях с помощта на белачка за зеленчуци.
Манатарките придават много силен специфичен вкус на почти всяко ястия. Те могат да бъдат сготвени на супа, сос, крем супа, яхния, да се запържат и сварят. Всякакъв вид обработка е позволена и много вкусна.
Вкусът на манатарките се съчетава и допълва отлично със соса бешамел, както и доматения сос. При приготвянето на гъбите със сос е достатъчно да натрошите гъбите, да ги сотирате и да ги оставите да къкрят на бавен огън, за да придадат вкуса си.
Макаронените изделия също са изключително добра опция за съчетаване с този вид гъби. При приготвянето на замразените манатарки в тази комбинация се препоръчва нарязване и сотиране на гъбите, а прибавянето им да се случи чак след завършване на ястието.
Омлетите също се комбинират перфектно с нарязани и сотирани манатарки.
Комбинацията на Манатарки и говеждо месо е ненадмината. Обикновено времето за готвене е повече от другите меса, но за сметка на това гъбите успяват максимално да придадат от неподправения си вкус на ястието, когато се нарежат и смесят с бульона.
Определено полезните свойства на манатарките са многобройни. Те имат противовъзпалително свойство, намаляващо симптомите на някои възпаления.
Този вид гъби е добро попълнение към менюто на вегетарианците, които не могат да си набавят необходимото количество желязо и белтъчини, тъй като манатарките са богати на тези вещества.
Гъбата е богата и на протеин, който спомага за здравето на мускулатурата и поддържането на здравословното тегло. Също така благодарение на високото им съдържание на фибри, спомагат на движението на червата и дори според народната медицина се използват за лечение на бъбречни заболявания.
Но е важно да знаем, че са изключително трудно усвоими за организма и не е препоръчително да се консумират за вечеря и да се дават на малки деца. Замразените Манатарки съдържат 23 kcal, което е по-малко от пресните.
Вижте и някои идеи за:
Коментари