Gotvach.bg»Статии»Какво да сготвя»Идеи какво да направим със замразена арония

Идеи какво да направим със замразена арония

Арония
Комплект ножове на стойка - 5 броя
Страхотен аксесоар за вашата кухня:
Комплект ножове на стойка - 5 броя
55.00 лв.

Аронията е малък тъмнолилав плод, който се произвежда от многогодишен храст от семейство Розови. Той набира популярност благодарение на полезните си свойства и приложимостта си за кулинарна употреба.

Плодовете са богати на антиоксиданти, витамини и минерали, заради което е добре да присъстват в хранителната диета.

Те имат противовъзпалителни свойства, подсилват имунитета, подпомагат храносмилането, намаляват риска от сърдечни заболявания, защото понижават кръвното налягане и регулират холестерола.

Плодът на аронията има тръпчив вкус и затова не се използва толкова много в прясно състояние, но пък се съхранява по много начини за по-късна употреба в сладка, смутита, печива и много други.

Един от начините за съхранение е чрез замразяване.

Как се замразява арония

Зърна арония

Замразяването на аронията не изисква почти никакви усилия. Трябва само да се почисти от листа и дръжки, да се подреди в подходящи кутии и да се постави направо във фризера. Може да се направят и малки дози в отделни найлонови пликове. Може да се замразят и в стъклени буркани.

Преди употреба се измиват.

Аронията може да се замрази и със захар под формата на пюре. В такова състояние, след размразяване се получава напълно готово за консумация ястие.

Замразяването със захар става като плодът се смесва със захар в съотношение 2:1. След това се смила с миксер или пасатор. Поставя се в сухи стъклени съдове, затворени с капаци, и се съхранява във фризер.

Какво да приготвим от замразена арония

чай от арония

След като плодът се размрази на стайна температура, замразената арония може да се използва за различни кулинарни рецепти.

За направа на конфитюр от арония само плодовете не се размразяват, а както са замразени, се слагат във врящ захарен сироп.

Размразената вече арония най-често се използва за производство на домашно плодово вино, лечебни тинктури и чайове. Наистина чаят от арония е много ароматен. Виното от арония ще впечатли всеки любител на алкохолните питиета.

Самите замразени плодове през зимата са подходяща добавка към компоти, сокове и други безалкохолни напитки, на които подобряват вкуса, придавайки тръпчива нотка.

Запазената чрез замразяване арония е подходяща добавка към всякакви печива, както като пълнеж, така и като декорация. Опитайте кекс с арония и млечен десерт с плода.

Панакота с арония

Плодчетата може да се добавят към готови сладка, особено тези с кисел вкус. Самостоятелно са чудесни за плодов чай.

Срок на годност на замразения плод

В замразено състояние, плодът може да се запази за една година и повече. Така преди свежата реколта винаги може да има под ръка плод за всяка рецепта. Ползите от този начин на съхранение са големи, а самата работа по съхранението не изисква усилия и време. С лекота после може да приготвите пай с ягоди и арония или друг любим десерт.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

3
50
40
31
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Анонимен
Потребител#343006
Потребител#343006
Увeличете пeниca си с поне 11 см, получете твърда epeкция и накарайте приятелката си да свъpши поне пет пъти подpед: гаpантиран ефект, доказан с научни изследвания. Ето тази статия➤➤➤
12.01.2025 17:00
.