Теменужките, независимо дали са градински или стайни, са едни от най-нежните цветя, които можете да срещнете. Особено голяма популярност придобиват горските теменужки през 19 и 20 век, когато буквално се превръщат в мания за градинарите във Франция и Англия. Интересното обаче е че освен за красота, теменужките могат успешно да бъдат използвани и в кулинарията. Ето защо Ви предлагаме 3 изпитани рецепти с теменужки:
Сладолед от теменужки
Необходими продукти: 120 г теменужки, 1 л прясно мляко, 140 г пудра захар, 6 жълтъка, есенция от ром.
Начин на приготвяне: Есенцията от ром се смесва с прясното мляко и всичко се затопля внимателно на топъл котлон, без да се допусне да кипне. Към част от топлото вече мляко се прибавя захарта и разбитите предварително жълтъци, разбърква се добре и се смесва с останалото мляко.
Продължава да се бърка докато течността започне да се сгъстява. Сваля се от котлона, оставя се да с охлади и към нея се прибавят изчистените от дръжките теменужки. След като напълно изстине се прецежда, сипва се в купички и се слага във фризера. Може да бъде гарнирано или с цветчета теменужки, или с плодове, сметана или сладко.
Зелена салата с теменужки
Необходими продукти: 1 глава айсберг, няколко стръка зелен лук, няколко стръка рукола, няколко цветчета от теменужки, 3 с. л. зехтин, 1 ч. л. балсамов оцет, сол на вкус.
Начин на приготвяне: Айсбергът се накъсва и заедно с руколата се измиват и се сипват в купа. Към тях се добавя ситно нарязаният лук, салатата се овкусява, разбърква се и се гарнира с цветчетата теменужки.
Сладко от теменужки
Необходими продукти: 250 г цветчета от теменужки, захарен сироп.
Начин на приготвяне: Цветчетата от теменужка се почистват от дръжките и се слагат да се варят за около 15 минути с малко вода. След това се прецеждат. Отделно се прави сироп от вода и захар и когато стане достатъчно гъст се прибавят и теменужките. Изсипва се в сухи бурканчета, които се затварят веднага и се слагат обърнати с капачките надолу докато изстинат. Ако желаете можете и да стерилизирате сладкото за около 10- 15 мин.
Коментари