Чия или чиа са ядливи семена от семейството на Salvia Hispanica. Родната страна на чията е Мексико и по своята същност е зърнена култура, което предполага обработката ѝ да е както на останалите зърнени храни (жито и овесени ядки).
Чията е изключително полезна и богата на различни хранителни вещества и витамини, затова е позна още като суперхрана. Богата е на антиоксиданти, протеини, фибри, омега-3 мастни киселини. Тя не съдържа излишни въглехидрати и калории, както и глутен, което я прави чудесната храна за един добър хранителен режим.
Заради полезните ѝ свойства се използва в направата на различни храни, сред които най-често десерти. Няколко от тези вкусни идеи за десерти с чия ще разгледаме в настоящата статия:
Чия пудинги
Лесни за приготвяне, бързи и леки храни, отлични за диета. За чия пудингите са ви необходими една чаена чаша кокосово мляко, четвърт чаша семена чия и половин чаша малини. Млякото и малините се смесват в блендера и когато са готови към тях се прибавят чия семената. Оставя се в хладилника за 3-4 часа.
За чия пудингите може да използвате различни видове плодове, които са по вашия вкус. Получава се страхотен пудинг с ягоди, боровинки, портокали, вишни, ябълки и т.н.
Кисело мляко с чия
За направата му ще ви трябват 200 грама кисело мляко, 50 грама чия, 50 грама овесени ядки, 2 с.л. мед и любим плод.
Семената се смесват с млякото и се оставят за 2-3 часа, за да набъбнат. След като са готови, към тях се добавят овесените ядки и медът. Плодовете се нарязват на ситни парченца и се прибавят към сместа. Всичко се разбърква добре и е готово за директна консумация.
Сладкиш с чия
Ще са ви нужни половин чаша овесени ядки, една чаена чаша грис, ванилия, 5 с.л. чия, 2-3 ч.ч. кафява захар, шепа орехи и сушени плодове по ваш вкус. В съд оставяме чията докато набъбне и когато е готова, към нея се добавят грисът и овесените ядки.
Към така получената смес се добавят останалите продукти при постоянно разбъркване. Така получената смес разстиламе в тава и оставяме в хладилника за една нощ. Страхотният десерт с чия може да се сервира със сметана или плодове за украса.
А искате ли да разберете Защо и как се накисва чия?
Коментари