Всеки знае, че пресните хранителни продукти са най-добри аз консумация. Болшинството от растителната храна обаче е сезонна и не може да се използва целогодишно, освен ако не се консервира.
Това важи и за гъбите манатарки. Сезонът на тази изключително вкусна гъба започва през юни. Пресни манатарки може да се събират от края на май и юни месец до ноември, при условие че времето е подходящо за развитие на гъбите.
Ако има изобилие от манатарки, може да се консервират за зимата. С манатарки от буркани стават не само отлични зимни салати, но и много ястия - гъби с ориз, сарми, пици, паста и много други.
Консервите с манатарки предлагат различни възможности не само за съхраняване на гъбите за сезоните, в които ги няма налични в прясно състояние, но и за придаване на желан вкус с помощта на подправки и начин на приготвяне.
Салатата от гъби е най-често практикуваният начин за консервиране на манатарки. Ето една възможност за салата от манатарки.
Необходими продукти:
- 10 кг гъби манатарки
- ½ кг лук
- ½ кг олио
Състав на маринатата:
- 5 л вода
- 150 г сол
- 300 милилитра оцет
- 2 г дафинов лист
- 2 г черен пипер на зърна
- 2 г карамфил
- 2 г канела на пръчки
Приготвяне:
Почистените, отделени от пънчетата гъби се подреждат в буркани, добавят се подправките и се заливат с маринатата. Бърканите се стерилизират 60 минути.
Гъбите може да се ползват пресни, да се осолят или мариноват, преди да се наредят в бурканите.
Може да се консервират печени, пържени, варени или парени манатарки с различни подправки или сосове - с домати, подправки - чесън, черен пипер, олио, оцет, сол, дафинов лист, бахар или консервирани в собствен сос.
Много подходяща добавка за всички видове гъби, включително манатарката, е бялото вино, което позволява на гъбата да разкрие напълно своя специфичен вкус и аромат.
Задължително условие е да се подберат здрави пресни гъби и да се следват изискванията на рецептата, като понякога се подчертава, че гъбите трябва да са съвсем млади или да се подберат по-дребни екземпляри.
Консервиране на гъби може да се извърши и заедно с подходяща риба или с месо, като се получава направо готово гъбено ястие за трапезата през зимата.
Манатарките са една от най-добрите гъби за приготвяне на:
- паста с гъби;
- гъбена супа.
Прочетете също как се съхраняват манатарки и как да разпознаем манатарката.
Коментари