Gotvach.bg»Статии»Какво да сготвя»Какавела - най-големият вид паста в света

Какавела - най-големият вид паста в света

Жана Г.Жана Г.
Новак
1k2k
какавела

Какавела е паста, която през последните години стана истински хит. Тя е най-голямата паста в света, тъй като диаметърът на всяка отделна какавела е около 10 сантиметра.

Какавелата прилича на големи тестени купички, които могат да се пълнят с различна по вкус плънка – вегетарианска или месна.

Пастата какавела е на пазара от 2009 година и е единствената паста в света, която може да бъде продавана на бройка.

Какавелата се продава в специални кутии, които съдържат четири гювечета, а във всяко гювече има по една голяма какавела.

Гювечетата се произвеждат в италиански град Салерно, а самата паста се произвежда в град Граняно. Пастата се изсушава при условия, които наподобяват начина на изсушаване от древността.

Тъй като по-рано пастата се е изсушавала на слънце, във фабриката, където се произвежда какавела, тя се суши на температура 40 градуса.

Какавелата се прави от твърди сортове пшеница, смесени с вода от региона на Граняно, която е известна с минералните си соли.

Какавелата се приготвя традиционно по два начина – Соренто и Капрезе. Какавела Соренто се приготвя с домати и моцарела, а какавела Капрезе се приготвя с чери доматчета и калмари.

Италиански рецепти

Какавела трябва първо да се свари, за да може да се подготви за пълнене с вкусна плънка. В голяма тенджера с вряща солена вода внимателно се слагат четирите какавели и се варят 15 минути.

Много внимателно се отцеждат. Тенждерата се пълни с ледена вода и в нея се слагат какавелите, за да се охладят, а след това отново се отцеждат.

Какавела е вкуснам ако се напълни с пържен нарязан патладжан и се залее със сос Бешамел, след което се пече 20 минути на фурна. Можете да напълните какавела със смес от задушена кайма и доматен сос, а след това да я залеете със сос Бешамел. Какавела се слага в тавичка, намазана с мазнина, и се запича до златисто.

Можете да напълните какавела със смес от крема сирене, жълтъци, сирене пармезан и подправки по вкус. Друг вариант за плънка на какавела са предварително задушени зеленчуци или смес от зеленчуци и пушена риба.

Ако нямате под ръка този апетитен вид паста, ви предлагаме да се спрете на по-достъпните и класически рецепти за Спагети Болонезе, Спагети Карбонара, Паста с домати и маслини, Паста с чесън и пармезан, Макарони на фурна.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest