Прясната паста, приготвена в домашни условия, обикновено става, като се смесят 100 г брашно с 1 яйце - порция за човек, което е в зависимост от това кой как и колко хапва, разбира се.
Ако говорим за мъжкия апетит, това количество би трябвало да е поне двойно. От опит обаче вероятно знаете, че това, което получавате като резултат, е малко по-гранулеста паста. Трик, за да избегнете това положение, е да ползвате много фино брашно - сладкаркото е подходящо или това, което е с 00.
Гладко тесто за паста ще получите и като добавите по малко вода - 20 мл (това е един шот, ако имате). По този начин се получава по-гладка паста при замесването ѝ.
Разбира се идва ред и на въпроса - това брашно ще ни бъде ли достатъчно? Отговорът е - Не! Тогава колко брашно трябва за прясна паста?
Добавя се брашно, докато спре да оставя следи по дланите Ви (и на плота, където го приготвяте). Този процес отнема около 5-7 минути.
След това както следва: Тестото се завива за около 30-40 минути, преди да започне обработката му за паста.
Хубаво е да оставите направената паста за поне 15 минути да “дръпне” в хладилника (ако Ви е възможно) някъде настрана.
Остава да си я приготвите - аз предварително я разделям и така изтупвам излишното брашно. Чак тогава я пускам във врящата подсолена вода.
Резултатът е повече от добър!
Ако имате прясна паста на разположение, препоръчваме да опитате от нашите рецепти за:
- паста със скариди;
- паста с гъби;
Коментари