Gotvach.bg»Статии»Любопитно»Вегетариански пастет от бира? Защо не!

Вегетариански пастет от бира? Защо не!

Пастет от бира

Повечето от Вас, посещавали Англия, Франция или Холандия, вероятно знаят за какво иде реч. За останалите ще поясним, че Мармит представлява екстраст от мая. Родината на този деликатес е Англия.

Той се извлича при приготвянето на бира или по точно казано - от бирена мая /вторичен продукт при производство на бира/. Преди да започне да се обработва, тя просто е била изхвърляна.

Произвежда си от далечната 1902 г., като последните години се радва на огромна популярност в страните със Западна Европа. След обработката му се сгъстява и придобива формата на пастет. Първата фирма, започнала да обработва маята от бирените фабрики, е Marmite Food и това е причината за наименованието му.

В Англия се използва за закуска, като се намазва върху препечена филийка хляб, а в други страни - и като подправка при направата на различни супи и деликатеси. Някои го използват за заместител на горчица и/или майонеза, като, разбира се, това зависи от предпочитанията на хората.

мармит

То е изцяло вегетарианско ястие и съдържа витамин В12, ниацин, тиамин, фолиева киселина, рибофлавин и други.

Някои описват вкуса му като изключителен, други са на коренно противоположно мнение. Всъщност вкусът му е много солен и пикантен, подобен на горчица.

В България все още не се предлага, но определено трябва да се опита при възможност.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest