Повечето от Вас, посещавали Англия, Франция или Холандия, вероятно знаят за какво иде реч. За останалите ще поясним, че Мармит представлява екстраст от мая. Родината на този деликатес е Англия.
Той се извлича при приготвянето на бира или по точно казано - от бирена мая /вторичен продукт при производство на бира/. Преди да започне да се обработва, тя просто е била изхвърляна.
Произвежда си от далечната 1902 г., като последните години се радва на огромна популярност в страните със Западна Европа. След обработката му се сгъстява и придобива формата на пастет. Първата фирма, започнала да обработва маята от бирените фабрики, е Marmite Food и това е причината за наименованието му.
В Англия се използва за закуска, като се намазва върху препечена филийка хляб, а в други страни - и като подправка при направата на различни супи и деликатеси. Някои го използват за заместител на горчица и/или майонеза, като, разбира се, това зависи от предпочитанията на хората.
То е изцяло вегетарианско ястие и съдържа витамин В12, ниацин, тиамин, фолиева киселина, рибофлавин и други.
Някои описват вкуса му като изключителен, други са на коренно противоположно мнение. Всъщност вкусът му е много солен и пикантен, подобен на горчица.
В България все още не се предлага, но определено трябва да се опита при възможност.
Коментари