Gotvach.bg»Статии»Кулинарни Съвети»Как да не ни се слепва оризът

Как да не ни се слепва оризът

Ориз с грах

В света на кулинарията има няколко неща, които са „връх” на върховете. Оризът и неговото разделяне на зрънца със сигурност не е от тях, но пък постоянното слепване е неприятно за естетичния вид на ястието.

Има една технология, която действа безотказно и оризът става като за списание. Отнема малко повечко време, но като всяко нещо, което искаме да стане перфектно и това изисква повечко труд. Всъщност проблемът в случая е, че трябва да сте почти постоянно до ориза и до котлона, за да наливате вода и да го наблюдавате.

Каквото и да приготвяте с ориз, ако искате да бъде на отделни зърна, пробвайте тази технология. Не е сложна, но пък оризът става наистина чудесен. Измивате си количеството ориз хубаво и се захващате за работа. Подправките, зеленчуците и миризмичките ги пропускаме – зависи кой какво иска да приготвя, а и те не са предмет на обсъждане.

Технологията е следната:

1. Запържвате ориза за около 3 минути като постоянно го разбърквате.

2. Пригответе си вода в зависимост от количеството ориз, което използвате. Водата, както знаете, трябва да бъде 3 пъти повече от ориза – на 1 ч.ч. ориз се слагат 3 ч.ч. вода.

3. След като оризчето се е запържило леко, започвате да прибавяте водата, но не цялата наведнъж. Наливате само част от нея – колкото да покрие ориза на около сантиметър над него.

4. Разбърквате лекичко и оставяте ориза да поеме цялата течност.

5. След това пак доливате същото количество вода и изчаквате да се поеме. Продължавате по същата процедура докато свърши водата.

Друг вариант е да използвате винаги бланширан ориз, но той има малко по-различен вкус.

Приготвен по технологията по-горе, оризът остава на зрънца, независимо дали е бланширан или е съвсем обикновен, въпреки че се приготвя малко по-бавно. Единственото, което е необходимо, е да сте около печката постоянно, за да не загори оризът.

Ако обичате ориз предлагаме да опитате още:

- пиле с ориз;

- спанак с ориз;

- или мляко с ориз;

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

3.8
55
45
36
21
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Анонимен
Petar Doynov
Petar Doynov
Варим всяко зърно поотделно?
16.02.2017 23:04
7
1
Лили
Лили
Технология???
За да не се слепва ориза трябва да се измие в няколко води /това е задължително и от хигиенна гледна точка/.
Запържване- пълна отживелица, водеща до гастрономически проблеми.
Измиване + здравословно готвене /вкл. желание и любов/ + подбрани подправки = качествено и вкусно ястие.
Бон Апети!!!
15.02.2016 16:30
14
12
Галя Георгиева
Галя Георгиева
Много коментари, много нещо.....От опит - 1:3 съотношение, водата завира с олиото и всичките други подправки, добавя се много добре измития ориз, вари се БЕЗ ДА СЕ БЪРКА, А САМО С РАЗКЛАЩАНЕ,задушава се, изстива и се разрохква с ръце.....
27.01.2016 20:48
16
2
Диана
Диана
Има и друг начин..Аз не запържвам ориз по здравословни причини. Правя го така - слагам ориза,бульона,олиото и черния пипер + две - три супени лъжици лимонов сок или оцет. Става много вкусно и зрънцата леко се пилеят.
04.11.2015 15:59
11
2
Мастер Чеп
Мастер Чеп
Оризът се запържва на слаб огън докато стане прозрачен , и към него докато е топъл с добавя гореща вода или бульон .
03.11.2015 19:15
12
4
Мара Подробната
Мара Подробната
Заливаш с гореща вода и не бъркаш много ястието.
05.08.2015 12:19
10
2
чика
чика
Просто накиснете ориза за около 30мин.след което излейте водата и го иставете да се отцеди в гевгир.Запържете го за около 3мин. В мазнина и добавете бульона или водата.
16.03.2014 09:55
16
4
:)
:)
С каква вода се залива ориза ? Топла или студена ?
14.03.2014 12:24
2
4
1
Покажи всички подкоментари
василева
василева
За да не ви се слепва оризът,когато го готвите,прибавя се много налко лимонтозу кям хего,когато го ипържвате. Преди да добавите водата.Никога нама да се слепне и всяко зрънце ще е отделно от другите!
15.11.2013 08:57
15
6
Димитрова
Димитрова
Един още по-лесен вариант е когато се приготвя ориза на фурна да се обърка първо с олио(мазнина) и след това да се прибавя всичко останало.Мазнината не позволява да се слепят
11.11.2013 18:07
8
5
CAPESIZE
CAPESIZE
Има и съвсем прост вариант. Варите ориза в голямо количество вода, докато се свари.
Измивате го хубаво. И после си правите каквото искате с каквито подправки и вкусове искате. Няма значение какъв сорт е ориза и няма опастност от загаряне. Добър апетит и на хората с диетично хранене.
Това не е измислица, а плод на 20 год. опит в кулинарията!
20.10.2013 04:03
19
2
1
Покажи всички подкоментари
румен младенов
румен младенов
За да не се слепва ориза рецептата е много проста миете ориза докато водата не стане бистра фактически трябва да отстраните нишестето което е във ориза и може да го готвите тогава без да го запържвате Добър апетит.
14.10.2013 19:53
30
5
Покажи всички подкоментари
Маркова
Маркова
Запържваш ориза ,е това е здравословно хранене, дайте диета която не пречи на корема, а не диети само за здрави стомаси
07.10.2013 16:01
2
3