Оризът отдавна е познат като диетичен продукт, който е много плезен при стомашно-чревни проблеми. В белите зрънца има високо ниво на витамини от групата В, Е и РР и важни за организма минерали – калий, мед, селен, цинк.
На всеки 100 г ориз се падат по 4 г белтъчини. Той съдържа в изобилие сложни въглехидрати, които се натрупват в мускулите и освобождават енергия тогава, когато наистина имаме нужда от нея.
Неотдавна японски учени откриха още едно полезно качество на ориза – редовната му употреба може да засили паметта ни. Освен това оризът влияе благотворно на нервната система и поддържа в норма енергийния баланс на организма.
За да бъде оризът винаги вкусен, не го варете във вода, а в бульон, съветват японски готвачи. Това е абсолютно задължително, ако приготвяте паеля или ризото. А ако предварително накиснете ориза за 2 часа, той ще стане още по-вкусен.
Коментари