Мусаката е традиционно българско ястие. То може да бъде срещнато и в кухнята на съседните ни страни като Гърция или Турция. Там вариациите на мусаката са много - има гръцка мусака с тиквички, с патладжани...
В България традиционно мусаката се готви от кайма и картофи. Но как да ви се получи идеалната мусака? Защото, казват, че ако една жена не може да прави поне мусака, няма да се ожени. Така че захващайте се и започвайте да се учите как се прави мусака, ако искате да ви вземат, момичета.
А ето каква е тайната на вкусната мусаката:
Всички добре знаем, че за да стане една мусака хубава, ѝ трябва страхотна заливка. Това е и една от най-трудните части от рецептата за мусака. И според готвача на Тодор Живков - известния бай Данчо, тайната се крие именно в заливката.
Ето рецептата на бай Данчо за мусака:
Необходими продукти:
кайма, олио, 1 глава лук, 700 г картофи, 6 домата, 50 грама кашкавал, червен пипер, 300 г прясно мляко, 1 с.л. брашно, черен пипер, магданоз, сол
Начин на приготвяне:
Задушете ситно нарязания лук, както и малко от доматите в половината мазнина. Задушавайте ги дълго време, докато остане само мазнината. След това добавете към тях каймата, червения и черния пипер, ситно нарязания магданоз, малко вода и сол. Разбъркайте много хубаво и отново задушете, докато остане пак само на мазнина.
Обелете картофите, измийте ги и ги нарежете на кръгчета или кубчета, както предпочитате. В подходяща за целта тава наредете кръгчета домати, а върху тях – кръгчета картофи, като гледате да са плътно едно до друго. Отгоре сложете каймата, а след това отново картофи, последвани от домати.
Залейте всичко с вода и сложете да се пече във фурната. Когато мусаката е готова, залейте с добре познатата смес от яйце, прясно мляко, брашно и сол. Най-отгоре поръсете с настърган кашкавал и върнете отново ястието във фурната, за да се допече.
Вижте също как да си направите наистина пухкава заливка за мусака, вкусна мусака с патладжан или нашенската традиционна мусака.
Коментари