В нашата страна навсякъде се отглежда копър. По Южното Черноморие и край Дунав расте и в диво състояние. Бере се през през месеците май до октомври. Суши се на сянка.
Освен като ароматна подправка, копърът се използва и за лечение, като използваните части са листата и плодчетата на растението. Копърът съдържа етерично масло, мазнини, белтъчини, железни соли, витамин С и други полезни вещества.
Подправката се използва при лечение на хипертония, защото намалява кръвното налягане, укрепва стените на кръвоносните съдове, разширява ги и действа диуретично.
Препоръчителен е чай от копър за успокояване на колики, увеличаване на кърмата, подобряване храносмилането, а също така помага и при безсъние (да се внимава с употребата на копър, а и на други подправки и билки по време на бременност, да се направи консултация с лекар). Копърът е отлично профилактично средство срещу пристъпи на стенокардия.
За да си приготвим запарка от копър са ни необходими 3 супени лъжици счукани плодчета, които сипваме в 3 чаени чаши вряща вода.
Оставяме да ври 10 минути и прецеждаме. Приема се три пъти дневно и приготвената доза се изпива за два дни. Съхранява се в стъклен съд в хладилник.
Коментари