Gotvach.bg»Статии»Любопитно»Къривурст - емблематичната наденица от Берлин

Къривурст - емблематичната наденица от Берлин

Мария СимоваМария Симова
Автор
50620k
Къривурст - емблематичната наденица от Берлин
Снимка: hansiline /pixabay.com

Къривурст е един от основните символи на Берлин. Има дори цял музей, посветен на легендарната немска наденица, а на мястото на първата ѝ направа има паметна плоча.

Накълцана свинска наденица, пържена до хрупкава коричка, може да се дегустира в цяла Германия.

При сервиране се поръсва с къри на прах, гарнира се със сос и се сервира с пържени картофи. Апетитът ви се засили? Тогава нека видим как обикновената наденица се превърна в един от символите на Берлин, но и ще научим как да сготвите къривтурст у дома!

История за произхода на къривурст

Всяка национална кухня съдържа култови ястия, чиито истории за произхода са обвити с легенди и не са известни със сигурност. Къривурст не прави изключение. Според една от версиите ястието е измислено от Грета Хойвер на 4 септември 1949 г. Тя продавала колбаси в бакалията си на ъгъла на улиците Кайзер Фридрих и Кант в Берлин. И въпреки че в следвоенните години в Германия има недостиг на храна, Грета все пак успя да набави кренвирши.

Къривурст

И вместо баварска горчица, пържен хрупкав лук и мариновани краставици (класически съставки в немската кухня по това време), тя рискува да използва къри и сос Уорчестър, които е заела от близките британски войници. По-късно кетчупът бил добавен към английските подправки и още няколко съставки, които Грета успя да докопа.

Традиционните немски колбаси от свинско месо се приготвят на пара, след което се пържат до златисто кафяво и се заливат с сос Chillup. Цената на къривурст е била достъпна, така че ястието бързо стана популярно сред войниците и работниците, които възстановяват Белрин след бомбардировките. И след като работници от Турция започват масово да идват в немската столица, се появи халал версия на къривурст - с телешки колбаси.

Такъв кървивурст може лесно да се купи в райони, където живеят голям брой араби и турци, например в Кройцберг.

Кренвиршите придобиват такава популярност, че фрау Хойвер дори отваря собствен ресторант, в който работи до 1974 г. Ястието се установява и в Източен Берлин - щандът Konnopke, който съществува и до днес, е отворен под надлеза на метрото.

Къривурст столица е оспорвана позиция неведнъж от други части на страната. Регионът Рур и Хамбург претендират за гордо за родното място на къривурст. А в Долна Саксония дори намериха изобретателят на наденичката - готвачът Лудвиг Динсладж, който три години по-рано от фрау Хойвер започна да сервира на войниците от британската армия почти същото ястие. В соса му обаче има конфитюр от портокали. Поради недостига на кетчуп тогава много домакини експериментират със сосове, но именно рецептата на Грета била патентована през 1951 г. не само в Германия, но и в Швейцария, Австрия и Лихтенщайн.

Неподражаемият вкус на къривурста

Оригинален Къривурст

Къривурст не може да се сравни с друго популярно бързо хранене като хотдог. Ястието се сервира в чиния и никога не се завива на руло. Наденицата се полива обилно със сос (комбинация от сос Уорчестър с класически доматен кетчуп, червен пипер на прах, къри и други подправки) и се поръсва с подправка от корен от куркума отгоре. Специална дървена или пластмасова вилица се забива в едно от парчетата наденица - оригинално и много вкусно!

Каривурст днес

Германците и гостите на страната изяждат до осемстотин милиона пикантни къривуста годишно. Има много места, където се сервира къривурст, но всеки берлинчанин има свое любимо място. Някои харесват този първи щанд в Източен Берлин - Konnopke, за някой няма нищо по-добро от Zur Bratpfanne - едно от първите и все още работещи заведения в Западен Берлин. Ако сте любител на пикантното, тогава посетете Curry & Chili - фирмен ресторант, в който колбасите са придружени от десет соса с нарастваща пикантност.

Вегетарианец ли сте? Тогава сте при Witty, те готвят колбаси без месо. В Дом Къри и Дюк можете да опитате колбаси от риба, щраус и биволско къри.

Средната цена на легендарния колбас в Германия е само от 2 до 4 евро.

Приготвяне на къривурст удома

Искате ли да изпитате истинския вкус на Берлин във вашата кухня? Пригответе емблематичното ястие къривурст - свинска наденица на скара със сос Chillup!

Има толкова варианти за приготвяне на соса, колкото са разновидностите на къри. Сместа от подправки може да съдържа до 30 съставки. Избрахме проста, но много успешна рецепта за къривурст.

Съставки за соса Chillup:

зехтин - 4 с.л.

чесън - 2 скилидки

лук - 1 бр.

брашно - 1 с.л.

концентрирана доматена паста - 1 с.л.

месен бульон - 1 ч.ч.

сладко-кисела ябълка - 1 бр.

къри на прах - 1 с.л.

лимонов сок - 1 ч.л.

сметана 15% или 20% - 2 с.л.

горчица - 1 ч.л.

Начин на приготвяне:

Къривурст със сос
Снимка: Албена Асенова

1. Нарежете на кубчета лука и нарежете чесъна;

2. Загрейте зехтина в дълбок тиган и запържете лука и чесъна в него до златисто кафяво;

3. Разредете гъстата доматена паста с малко бульон и добавете към запържените лук и чесън;

4. Постепенно при непрекъснато бъркане добавете брашно и леко го запържете;

5. Свалете съда от котлона и внимателно налейте бульона. Уверете се, че не се образуват бучки;

6. Добавете къри, поставете тигана отново на огън и оставете да заври;

7. Настържете ябълката и добавете към останалите съставки. Варете на слаб огън още 5 минути при непрекъснато разбъркване;

8. Добавете горчица, лимонов сок, сол на вкус;

9. Изсипете сметаната, разбъркайте и махнете от огъня. Къри сосът е готов;

10. Запържете любимите си колбаси от двете страни във сгорещено растително масло до златисто кафяво. Ако не обичате мазни храни, използвайте скарата;

11. За да усетите атмосферата и вкуса на Берлин, сервирайте ястието на хартиени чинии с традиционни цветни вилици и отлична немска бира.

Приятен апетит!

Ако ли пък имате апетит за още немски вкусотии, пробвайте някоя от тези рецепти за джолан по немски. Ако ли пък сте любител на по-традиционния нашенски вкус, разгледайт предложенията ни за домашна наденица.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest