Подправките са тази вълшебна частица, която превръщат и най-обикновеното ядене във вълшебна гозба. Без тях храната е скучна. Добавите ли щипка ухание или вкус обаче, всичко се променя.
Подправките са неизменна част от световната кулинария от хилядолетия. Всеки народ си има свои любими подправки и именно те придават най-характерни черти на неговата кухня. Някои предпочитат пикантните подправки, а други сладко-киселия вкус.
В България също си имаме любими подправки. Това са чубрицата, джоджен, червеният и черният пипер, девесилът, копърът, чесънът, шарената сол, лютите чушки.
Без тях българската кухня нямаше да е същата. Само си помислете колко различен би бил тараторът без чесновия вкус и копъра. Ами боб без джоджен – просто се губи магията на ястието!
В останалите страни също си имат предпочитани ароматни треви. Вижте в галерията ни с какво подправят ястията си във Франция, Пакистан и други държави по света.
Коментари