Руското ястие, приготвено от крехки късчета говеждо месо и палято със сметанов сос "Бьоф Строганов", е измислено за кулинарно състезание.
Първата рецепта за блюдото е записана официално през 1861 г. в готварската книга на Елена Молоковец.
Но ястието е създадено преди това от готвач на служба при руския дипломат и генерал граф Павел Александрович Строганов(1795-1891 г.). Той е последният от рода Строганови и е известен с това, че по негов проект е основан Одеският университет.
Рецепти от запържени меса със заквасена сметана обаче са доста типични за средновековната кухня на руснаците.
Ястието "Бьоф Строганов" представлява крехко говеждо месо със сос от гъби и заквасена сметана, сервирано с ориз или макаронени изделия.
Парчетата месо първо са запържени и задушени със сметана лук и домати. Блюдото може да се гарнира с картофи, но в оригиналната руска рецепта се сервира с юфка или каша от елда.
Сосът обикновено съдържа повече сметана, поради което има бял до сив цвят. Последвала вариация на този прословут кулинарен шедьовър е Пиле Строганов, което се приготвя с крехки пилешки късчета и е добър вариант за хората, които предпочитат по-леки меса.
За първи път ястието се появява в края на XIX в., не по-рано от втората половина на 90-те години.
След падането на имперска Русия ястието добива голяма популярност в Китай, преди началото на Втората Световна Война. А след 1950 г. става любимо и на американците.
Коментари