Често използваме имената на много ястия, без дори да се замисляме, че са кръстени на реални личности от човешката история. Много от тях са се прочули с делата и живота си, други са прочути по-скоро с ястието чието име са дали. Ето някои от най-известните ястия свързани с реални хора.
Сос бешамел - кръстен е на името на главния иконом на краля слънце Луи XIV, Луи Бешамел, маркиз на Ноантел (1630-1703) с цел да бъден поласкан. Съществува и друга версия според която сосът бил открит случайно от самия маркиз Бешамел докато умувал с какво да приготви порция риба [треска.
Салата Цезар - името на тази салата не е свързана римския император Юлий Цезар, а с Цезар Кардини (1896-1956) - италиански преселник в Сан Диего, Калифорния. Той се преселил след Първата световна война и станал управител на ресторант в Тихуана. Веднъж малко преди затварянето на ресторанта дошли неочаквани посетители и той приготвил салатата, от това което останало в хладилника.
Салата Уолдорф - неин автор е прочутия метр д'отел на Уолдорф-Астория в Манхатън, наричан още Оскар от Уолдорф. Въпреки, че никога не бил готвач, той бил автор на обширна кулинарна книга.
Бьоф Строгонов - блюдото е свързано с името на граф Александър Григориевич Строгонов(1795-1891). В края на едно пиршество давано от графа пристигнал царският посланик. Съобразителен готвач събрал телешките изрезки, запържил ги и ги залял със сметана.
Пица Маргарита - кръстена е на Маргарита Савойска, съпруга на неаполитанския крал Умберто I. Тя поканила в резиденцията си прочут майстор на пици, който и предложил някои от добрите си творения. Tя останала силно впечатлена от пицата с цветовете на италианското знаме - с червени домати, моцарела и пресен босилек. Оттогава пицата носи нейното име.
Хляб грахам - хлябът приготвен от пълнозърнесто брашно е кръстен на името Силвестър Грахам (Греъм), презвиторски проповедник от 19 век, защитник на пуританството и ползите от вегетарианството.
Саварини - тези сладкиши носят името на Жан Антелм Врийа- -Саварен, френски политик, правист и писател, автор на Психология на вкуса.
Чай Ърл Грей - традиционно английската напитка носи името на Чарлз Грей, втори лорд на Ърл Грей и британски министър председател.
Торта Добуш - сладкишът е именуван на унгарския сладкар Йозеф Добуш, сътворил вкусната торта.
Яйца по бенедиктински - една сутрин измъчван от махмурлук борсовият посредник Лимуел Бенедикт посетил ресторанта в хотел, Уолдорф. Той си поръчал закуска включваща препечен хляб, бекон, яйца на очи и холандски сос. Оскар от Уолдорф бил впечатлен от поръчката му и я включил менюто на ресторанта, като обогатил ястието и го кръстил на името на посетителя.
Коментари