Едва ли знаете, но повечето от любимите ви хранителни продукти носят името си родното си място. Такива продукти например са прасковите, сардините и дори майонезата.
Праскови
Прасковата е получила своето име от древните гърци, които я нарекли melon persikon, което се превежда като персийска ябълка. По-късно името и се променя на malum persicum от римляните, като запазва същото значение, тъй като се смята, че първите праскови са се появили в Древна Персия.
Сардини
Вкусната риба носи името на остров Сардиния, където се среща в изобилие.
Майонеза
Името на майонезата идва от френския град Маон, а за първи път е бил приготвен от готвача на херцог дьо Ришельо. През 1757 година неговите войски обсаждат град Маон, който тогава се намирал под британска опека.
В дългата война настъпил период на недостиг на храна. С останалите яйца и зехтин готвачът трябвало да приготви нещо различно от пържени яйца по заповед на Ришельо и така измислил майонезата, кръстена на града, който по-късно бил завладян от французите.
Хамбургер
Един от най-обичаните и хапвани сандвичи от хората по цял свят носи името на немския град Хамбург. За първи път той е приготвен на Сийморския панаир като представлявал кюфте между две филии хляб.
Ементал
Средно твърдото и апетитно сирене произхожда от долината Ементал в Швейцария, където се произвежда.
Горгонзола
Въпреки че много градове се борят за честта да се нарекат града, в който за първи път се е произвела горгонзола, сиренето носи името на град Горгонзола, намиращ се недалеч от Милано.
Текилата се произвежда от растението агаве, а произхожда от град Текила в Мексико.
Коментари