Gotvach.bg»Статии»Любопитно»Хранителните продукти, кръстени на родните си места

Хранителните продукти, кръстени на родните си места

Антония Р.Антония Р.
Джедай
1k1
Бургери

Едва ли знаете, но повечето от любимите ви хранителни продукти носят името си родното си място. Такива продукти например са прасковите, сардините и дори майонезата.

Праскови

Праскови

Прасковата е получила своето име от древните гърци, които я нарекли melon persikon, което се превежда като персийска ябълка. По-късно името и се променя на malum persicum от римляните, като запазва същото значение, тъй като се смята, че първите праскови са се появили в Древна Персия.

Сардини

Вкусната риба носи името на остров Сардиния, където се среща в изобилие.

Майонеза

Майонеза

Името на майонезата идва от френския град Маон, а за първи път е бил приготвен от готвача на херцог дьо Ришельо. През 1757 година неговите войски обсаждат град Маон, който тогава се намирал под британска опека.

В дългата война настъпил период на недостиг на храна. С останалите яйца и зехтин готвачът трябвало да приготви нещо различно от пържени яйца по заповед на Ришельо и така измислил майонезата, кръстена на града, който по-късно бил завладян от французите.

Хамбургер

Един от най-обичаните и хапвани сандвичи от хората по цял свят носи името на немския град Хамбург. За първи път той е приготвен на Сийморския панаир като представлявал кюфте между две филии хляб.

Ементал

Средно твърдото и апетитно сирене произхожда от долината Ементал в Швейцария, където се произвежда.

Горгонзола

Горгонзола

Въпреки че много градове се борят за честта да се нарекат града, в който за първи път се е произвела горгонзола, сиренето носи името на град Горгонзола, намиращ се недалеч от Милано.

Текила

Текилата се произвежда от растението агаве, а произхожда от град Текила в Мексико.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest