Gotvach.bg»Статии»Кое за какво е полезно»Несъвместими хранителни продукти

Несъвместими хранителни продукти

Нина НордНина Норд
Джедай
825
Бира с фъстъци
Малка стъклена кутия за храна с капак
Практичен аксесоар за вашия дом:
Малка стъклена кутия за храна с капак
9.90 лв.

Истинската кулинария е много точна наука, почти като фармацевтиката. По същия начин, както някои лекарства не се смесват с други, така и някои храни не трябва да се съчетават.

Пърженото месо например идеално се съчетава със задушени броколи. Пърженото е пълно с вредни вещества, които се неутрализират от броколите.

Пържената риба е добре да се съчетае с марината преди още да е изпържена. Маринатата се прави от оцет, доматена салца и смес от подправки и рибата престоява в нея 60 минути.

Маринована риба

Черният дроб перфектно се съчетава с картофи. Дробът е най-добрият естествен източник на желязо, а то най-добре се усвоява с помощта на витамин С, който се съдържа в картофите.

Сушените смокини трябва да се хапват с прясно мляко с висока масленост. Млякото е богато на калций, а той най-добре се усвоява с помощта на магнезия, който се съдържа в смокините.

Сварете пет сушени смокини в две чаши мляко и пийте редовно тази напитка, която освен всичко друго лекува и от простуда. Морковите се съчетават със сметана, за да може да усвои организмът ви витамин А, който е мастноразтворим.

Моркови със сметана

Яйцата пък се сучатават идеално с лук и домати, които зареждат тялото ни със селен. Селенът се усвоява най-добре в съчетание с витамин Е, който се съдържа в яйцата.

Категорично не може да се съчетават със зехтин. Т.е. не пържете кюфтета в зехтин, защото полезните му вещества изчезват при допира с тигана. Най-добре е според диетолозите да печете кюфтетата.

Ръженият хляб не може да се съчетава с кафе, макар поотделно и двете да са много полезни за тялото. Но кофеинът пречи на всмукването на много полезни вещества от ръжения хляб.

Алкохолът не е добър за съчетание с газирани напитки, тъй като това помага на тялото да усвои по-бързо алкохола и в резултат промилите са по-високи.

Колкото и да е странно, фъстъците не са добри за съчетаване с бира. Ядките съдържат полезни вещества като витамини В, Е, РР и D, натрий, калий, фосфор, които се разрушават от алкохола.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest