Ще ви разкажем за някои от най-разпространените митове при избор на продукти в хранителния магазин. За жалост те водят до не добре обмислени покупки, които се основават на утвърдени стереотипи и погрешна информация.
Мит #1: Яйцата с тъмни черупки са по-хранителни от тези с бели черупки.
Факт: Цветът на черупката според повечето специалисти няма отношение към хранителните качества на яйцето. Той само дава информация за гените на кокошката. Обикновено по-тъмните черупки индикират факта, че яйцето е снесено от кокошка с по-тъмно оперение.
Мит #2: Тъмният хляб е приготвен от пълнозърнеста пшеница.
Факт: Няма никаква сигурност, че хлебните изделия с по-тъмен цвят са приготвени от нерафинирано брашно. Въпреки, че има някои изключения, повечето от продуктите всъщност са приготвени от бяло брашно.
Мит #3: „Органично” винаги означава здравословно.
Факт: Като цяло за органичните храни се смята, че съдържат по-малко пестициди. И все пак това не е гаранция, че е са с по-добри характеристики. Може да сте спокойни само за портокалите, авокадото и други продукти, с по-дебела кора. За всеки случай преди консумация измивайте продължително всички продукти.
Мит #4: Избягвайки сладкото, правите здравословен избор.
Факт: Няма нищо лошо, да консумирате сладки плодове с кисело мляко или сладолед, нискомаслен пудинг или бонбони, върху които са поръсени ядки. Черният шоколад например е изключително здравословен продукт, особено този със сушени плодове. Няма нужда тотално да си забранявате сладките изкушения, все пак трябва да се опитвате да прилагате адекватен контрол върху количеството на порциите. Бъдете особено внимателни с кексовете и бисквитите.
Мит #5: Продукти с етикет „Нискомаслено” или „100 % Натурално” винаги са полезни
Факт: Преди да се предоверите, прочетете внимателно съдържанието на избрания от вас продукт. Не се подвеждайте само от големите ярки букви на етикета. Избягвайте храни, които имат в състава си големи количества натрий, захар, калории, а се насочете към тези, чиито процент на наситените мазнини е по-малко от 8.
Коментари