Gotvach.bg»Статии»Кулинария»Мъртвите продукти са най-големите врагове на тялото

Мъртвите продукти са най-големите врагове на тялото

Нина НордНина Норд
Джедай
825
Мъртвите продукти са най-големите врагове на тялото

Сладките вкусотийки нарушават храносмилането и колкото и странно да звучи, намаляват нивото на кръвната захар. Недостатъкът ѝ автоматично води до повишено претоварване, раздразнителност и главоболие.

Ако обаче сте свикнали да похапвате сладичко, не правете грешката рязко да го спрете. Резкият преход към нормалното хранене не само че няма да е полезен, а направо ще е вреден за организма ви.

Намалявайте дозите захар постепенно и тогава тялото ви ще се насити с необходимата му глюкоза. За да се храните рационално и да имате възможно по-добра фигура, а и да се чувствате по-леки, изключете от менюто си така наречените мъртви продукти.

Това са консервирани меса и риби, готови сосове, които са пълни с консерванти, оцветители и други химикали. Освен това в този списък влизат различните заместители на захар и на сол, газираните напитки и диетичните млекца, които често не са никак диетични.

Мъртвите продукти са най-големите врагове на тялото

Най-важното обаче в добрия начин на хранене, който ще ви дари с енергия, красота и здраве, е правилното съчетание на продуктите. В момента водещите диетолози в света разделят храните на белтъчни, нишестени и неутрални.

В храните с белтъчини влизат месото, рибата, яйцата и млечните продукти. Към групата на нишестето – картофите, сварени с кората, пълнозърнестите култури, макарони и пълнозърнестият хляб, бобови култури, ядки, сладки плодове.

Към неутралната – растителни непречистени масла и на практика всички зеленчуци. Неутралните продукти може да бъдат консумирани в комбинация с който и да е от другите два вида продукти.

Но нишестените и белтъчните продукти в никакъв случай не трябва да се смесват. Затова пък този начин на хранене изключва ограничението в количеството – дори напротив, може да се яде на всеки два часа.

Важното е да редувате месо със салата, или пък ориз със зеленчуци. За обяд може да хапнете картофи, сварени с кората, обелени, нарязани и смесени със сладка царевица, кромид лук, червени чушки и парченца авокадо.

Предпочитайте зехтина пред олиото и лимоновият сок пред оцета.

На вечеря хапвайте месце със зелена салата, а преди лягане изяжте шепа ядки или сушени плодове. За закуска е добре да заредите тялото си с енергия с два банана и шепа орехи.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

3.8
52
41
30
20
11
Дай твоята оценка:

Коментари

Анонимен
11
11
"Добавен от Танев на 2013-06-03, Оценка 2.0 от 5
Напълно съм съгласен с мнението на Ангелов с малко изключение за бобовите - Ако се изкисват за 12 или повече часа /а още по добре да се покълнат леко/ преди сваряване, да им "изкочат" инхибиторите, са доста добра алтернатива на месото!

инхибитори -

мед. Вещество, което потиска или спира различни процеси в организма.

- Речник на думите в българския език
19.07.2013 14:53
Танев
Танев
Напълно съм съгласен с мнението на Ангелов с малко изключение за бобовите - Ако се изкисват за 12 или повече часа /а още по добре да се покълнат леко/ преди сваряване, да им "изкочат" инхибиторите, са доста добра алтернатива на месото!
03.06.2013 21:20
Ангелов
Ангелов
Царевицата е ГМО. Месото не е препоръчително поне за 50 % от хората . Зеленчуците е добре да са местни а не от далечни страни . Бобовите също не са препоръчани за поне 30 % от хората предвид тяхната кръвна група . Месото трябва да е печено или варено на пара а не пържено . Едно от най-вкусните неща месо със сос от сирена и брашно е най- не правилното хранене и т.н.Забравете за сладките храни под всякаква форма ! Препичайте хляба .Прочетете за хранене според кръвната група .
30.05.2013 14:16