Gotvach.bg»Статии»Кое за какво е полезно»Продукти, които са вредни в големи количества

Продукти, които са вредни в големи количества

Нина НордНина Норд
Джедай
8252k
Моркови

Има продукти, които са полезни, но само ако не ги консумирате в големи количества. Такива например са морковите. Те са богати на различни витамини и минерали, които са много полезни за здравето.

Но консумацията им в големи количества може да създаде в тялото ви излишък на бета-каротин. Точно заради това вещество морковът е с оранжев цвят.

Излишъкът на бета-каротин в кръвта може да промени цвета на кожата. Състоянието, известно като каротинемия, възниква заради предозиране с каротин.

Каротинът разгражда мазнините. Ако количеството му е по-високо от нормата, това води до натрупване на молекулите му в горния слой на кожата, която става жълтеникава или оранжева. Това е особено забележимо на дланите, стъпалата, коленете и носа.

Каротинемията често се среща при кърмачетата, които поглъщат големи дози пюре и сок от моркови, но могат да пострадат и възрастни хора.

Една чаша настъргани моркови съдържа петнадесет милиграма каротин. Но за да стане кожата ви оранжева, трябва да изяждате всеки ден по една чаша моркови в продължение на близо година. Това не е опасно състояние и се лекува много лесно.

Индийско Орехче

Друг продукт, който вреди в големи количества, е суши с риба тон. Прекалено голямата консумация на сурова риба тон може да повиши риска от попадане на живак в организма ви.

Големите риби като например синята риба тон са на върха на хранителната верига и затова могат да натрупат в мускулите си метил на живака, тъй като изяждат големи количества дребни риби.

Живакът може да предизвика сериозни неврологични проблеми. Децата и бременните жени не трябва да консумират много риба тон, а останалите могат да хапнат до сто и седемдесет грама на седмица.

Кафето също не трябва да се консумира в големи количества. Повече от четири силни кафета дневно се отразяват пагубно на организма. Страничните ефекти са безсъние, гадене, безпокойство, главоболие.

Индийското орехче в качеството на подправка не носи вреда и придава приятен аромат на ястия и напитки. Но при предозиране може да се стигне до халюциниране.

Подправката в големи количества предизвиква чувство на безпокойство, страх и чувството, че със сигурност ще умрете. При особено големи количества се създава ефект на излизане от реалността.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4
51
43
31
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари (4)

Изпрати
noodles
noodles
29.07.2012 16:18
момент да си купя четири кила индийско орехче :D
3
0
курти
курти
16.09.2011 09:23
а на мен от сока от моркови постоянно ми е надървен... ама лошо няма - жената е щастлива, а и колежките също
2
0
пипи
пипи
18.03.2011 12:08
Да, от системното ядене на големи количества моркови, станах оранжева, но не е опасно, освен, че не е естетически добре да гледаш такъв човек.
1
1
дида
дида
06.02.2011 19:46
Мен пък при предозиране с моркови ме хваща разстройство.
2
0