За да си приготвим вкусна храна вкъщи, се изисква много търпение и най-вече свободно време. Повечето дами обаче работят и бързат, когато готвят, заради което често допускат големи гафове.
Проучване на foodpanda извади най-честите грешки на жените по време на готвене и ги подреди в класация.
Захар вместо сол
Повечето жени бъркат захарта със солта, докато готвят заради еднородния вид и еднаквия цвят на двете подправки. Най-неприятното при тази грешка е, че за нея се разбира, едва когато опитате ястието т.е. то е вече сготвено и изпечено. Дамите в проучването казват, че често вместо захар прибавят сол в кафето.
На повечето хора им помагат различните съдове, в които съхраняват подправките. Например червена за захарта и синя за солта.
Чили вместо кетчуп
Кетчупът и чилито също се бъркат заради почти еднаквия цвят на сосовете. Домакините казват, че не рядко се е случвало в бързината да подлютят някое ястие, сипвайки чили вместо кетчуп.
За хората, които не обичат люто, ястието няма никак да е вкусно, но още по-неприятно става, когато човекът, хапнал чили, е алергичен към лютото.
Различните съдове за съхранение могат да помогнат и в този случай.
Забравяне на тигана с мазнина
Жените, които често приготвят храната си у дома, неведнъж са забравяли тигана с мазнина върху нагорещения котлон.
Идвайки си от работа, дамите веднага включват котлона и поставят мазнина в него с цел да спестят време. Случва се обаче междувременно някой да се обади по телефона или съсед да ги потърси у дома.
Така често тигана с горещата мазнина остава забравен. Макар че първата ви реакция ще е да полеете с вода тигана, не го правете, защото така ще си докарате ремонт на цялата кухня.
Махнете тигана, едва когато го захлупите и изчакайте мазнината да изстине, преди да пуснете водата.
Най-важният съвет е, когато котвите да не вършите няколко неща едновременно, особено когато сте начинаещ готвач. Така че забравете телефона или друго, което ви разсейва, докато приготвяте ястието.
Коментари