Доколко можем да се доверяваме на срока на годност, който е изписан върху опаковките? Вече все по-малко хора вярват на етикета, заради което от Business Insider обявиха колко могат да изтраят основните хранителни продукти, съхранявани в хладилник, фризер или на стайна температура.
Министерството на селското стопанство в САЩ, както и Управлението по контрола на качеството на храните не подкрепиха изготвения материал, добавяйки, че посоченият срок на годност се отнася до натурални храни – без консерванти и оцветители.
Опакован шоколад
- срок на годност във фризер – 18 месеца;
- срок на годност в хладилник – до 12 месеца;
- срок на годност при стайна температура – от 6 до 9 месеца.
Отворено червено вино
- срок на годност във фризер – от 4 до 6 месеца;
- срок на годност в хладилник – от 3 до 5 дни;
- срок на годност при стайна температура – до 1 ден.
Отворено бяло вино
- срок на годност във фризер – от 4 до 6 месеца;
- срок на годност в хладилник – от 3 до 5 дни;
- срок на годност при стайна температура – до 1 ден.
Неотворено пастьоризирано мляко и с масленост до 1.2%
- срок на годност във фризер – до 3 месеца;
- срок на годност в хладилник – до 1 седмица;
- срок на годност при стайна температура – до 4 часа.
Неотворено кисело мляко
- срок на годност във фризер – до 2 месеца;
- срок на годност в хладилник – до 10 дни;
- срок на годност при стайна температура – до 4 часа.
Яйца
- срок на годност във фризер – до 1 година;
- срок на годност в хладилник – до 5 седмици;
- срок на годност при стайна температура – до 2 седмици.
Говеждо и свинско месо
- срок на годност във фризер – до 1 година;
- срок на годност в хладилник – до 5 дни;
- срок на годност при стайна температура – няколко часа.
Птиче месо
- срок на годност във фризер – до 9 месеца;
- срок на годност в хладилник – до 2 дни;
- срок на годност при стайна температура – няколко часа.
Отворен доматен кетчуп
- срок на годност във фризер – сосът не се съхранява във фризер;
- срок на годност в хладилник – до 6 месеца;
- срок на годност при стайна температура – 1 месец.
Коментари