Дни преди Великден от Агенцията по безопасност на храните започнаха засилени проверки в магазините. Инспекторите следят за качеството на агнешкото, яйцата, козунаците и всички продукти, които се купуват преди празника.
Специалистите са категорични, че всеки продукт, който има прекалено дълъг срок на годност, трябва да се приема с подозрение. Това заяви д-р Цветанка Терзиева по БНТ.
В миналото е имало много по-голяма вероятност в магазините, и съответно в домовете ни, да попаднат некачествени продукти. Днес има много строги контролни органи и дори да се случва, е много рядко, уверяват от БАБХ.
Една от най-големите опасности открай време е качеството на храните по отношение на допълнителни химически вещества, които се съдържат в храните или т.нар известни като Е-та. Те представляват емулгатори, овкусители, оцветители или всичко, което би могло да удължи живота на един продукт.
Тези продукти привличат купувача и дават вкус, който е приятен, въпреки че продуктът да не е полезен и дори е вреден в определени случаи.
За да се предпази българският потребител, е добре да стои далеч от всеки продукт, който има прекалено дълга годност. Минимални количества консерванти в един продукт не са вредни. Когато консумираме голямо количество с тези Е-та обаче, те се натрупват в организма и стават вредни. Ако говорим за филийка козунак – вреда няма да има, но в масовия случай консумацията не се ограничава с такова количество.
Коментари