Gotvach.bg»Статии»Двор и Градина»Боб Лима - характеристики на сорта

Боб Лима - характеристики на сорта

Боб Лима - характеристики на сорта

На пазара има изключително разнообразие от сортове боб. В тази статия ще ви разкажем за боб Лима. Този сорт боб има няколко наименования, най-известното от които е Лима. Едно от наименованията, с които можете да го срещнете, е сладък боб.

Характеристика на боб Лима

- Целогодишно растение;

- Формата му може да бъде къдрава, пълзяща или храстовидна; формата му може да е извита или права;

- Има средно големи размери; Дължината е между 6 и 20 см, а семената в една шушулка са по 4;

- В едно съцветие, бобът може да цъфне с 20 или 30 цветчета;

- Този сорт боб е от тези, които се самоопрашват;

- Цветът на шушулката е зелен, преди да узрее и кафяв, след като вече узрее. При някои сортове зърната остават зелени;

- Този боб зрее между 65 и 90 дни, а това зависи от сорта.

Боб Лима, или наричан още маслен боб, защото съдържа мазнини, е много полезен както за деца, така и за зрели хора. Храстите на боба Лима се използват за тор. От боб Лима се ядат само зърната, защото шушулките не са годни за консумация.

Предимствата и недостатъците на боб Лима

Боб Лима видове боб

Предимства:

- Съдържа много витамини и полезни вещества;

- Има много силен ефект върху човешкото тяло - помага за отслабване, пречиства стомаха, силен антиоксидант;

- Хапването на този боб, дава по-бързо усещане за ситост, за разлика от други храни;

Недостатъци:

- Не се препоръчва за консумация от диабетици;

- Не трябва да се консумира от хора, които имат уролитиаза и са склонни към метеоризъм.

Как се отглежда боб Лима?

Боб Лима - характеристики на сорта

Това растение е много претенциозно, що се отнася до температурата. Не може да издържи и на най-малките спадове в температурите, не обича много топлина и твърде влажни места. Хубаво е, ако решите да засеете този сорт, да не бързате, а да изчакате, докато има що-годе стабилни дневни температури. Температурата не трябва да надвишава 15 °C, иначе това, което сте посадили, ще изгние в земята.

Можете да засадите боб Лима по няколко начина:

- Като засаждате семената на 20 см едно от друго, а между редовете трябва да има разстояние от 60 см;

- За къдрав боб разстоянието трябва да е от 30 см между зърната и 90 см между редовете;

- Като местоположение за засаждане се препоръчва квадратно място, като разстоянието на храстите боб трябва да е между 50 и 70 см;

- Семената се засаждат на дълбочина между 3 и 6 см. За да предпазите боб Лима от замърсяване, след като ги засадите, трябва да ги покриете;

- Температурата, при която семената ще покълнат, е 25 °C;

- Първите поникнали растения се появяват 7 дни след засаждането.

Как правилно да се грижим за вече засадения боб Лима

- Когато растението поникне и стане по- голямо, то трябва да се закрепи, за да може да има опора, иначе когато се появи силен вятър, той може да ги изтръгне от земята, защото стеблата на растението са много тънки.

- Другите грижи са същите, които полагате и за други растения, които отглеждате:

- трябва да се премахват плевели, да добавяте хранителни вещества в почвата.

Събиране и съхранение на боб Лима

Събирането и съхранението зависи от характеристиките на зърната. Къдравият боб Лима е готов за бране след месец, а шушулките, които са на храсти, узряват дори по-бързо. За да сте сигурни, че бобът е узрял, трябва да го пробиете, ако ви е трудно да го направите, значи семената са презрели, ако ви е лесно да го пробиете, значи е готов за бране.

Сортът Лима може да се съхранява най-много 2 седмици в хладилник. Ако искате да имате боб Лина за по-дълго, можете да бланширате семената и да ги замразите. Когато шушулките узреят, се лющят, изсушават се и се слагат на място, в което няма насекоми, най-добре е в плътно затворени кутии. Така могат да издържат между 4 и 6 месеца.

Кулинарни съвети за готвене на боб Лима

Сготвен боб Лима

- Ако искате да сготвите боба по-бързо, то първо трябва да го накиснете; След което да го сложите на котлона да заври, покрийте го с капак и гответе 2 часа. Разбира се, може да премахнете първите 1-2 води;

- Друг начин е да го залеете с вода и да го оставите да преседи 5-6 часа на студено, след което да го сготвите;

- Бобът Лима се вари около 45 минути, докато кипне, а пяната, която се образува, трябва да бъде премахната. Затова е най-добре да не го готвите в тенджера под налягане;

- Не трябва да добавяте сол и други подправки за боб, преди да се е сготвил, защото това значително ще повиши времето за готвене. Всичко, което искате да сложите, се слага накрая, когато бобът е вече сготвен.

Със сорта боб Лима може да приготвите:

- пълнени чушки с боб;

- боб чорба;

- бобена салата;

- боб в гювеч;

- боб в гърне.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest