Свинското месо заема централно място в българската национална кухня. Ястията със свинско са многобройни и включват всякакви начини за топлинна обработка на продукта.
Свинското е крехко и сочно месо и е невероятно вкусно. То е от месните продукти, които се приготвят сравнително бързо и си партнира добре с много други вкусове. Може да създаде отличен тандем както със солени, така и със сладко-кисели храни. Затова при обработката му могат да се включат много други хранителни продукти и така се получават различни апетитни ястия.
За да бъде блюдото със свинско винаги сочно и апетитно, е достатъчно да се следва някое от правилата за предварителната му подготовка, или като се прилагат кулинарните съвети за топлинна му обработка. Ето някои хитрини, които винаги дават добър резултат, когато готвите свинско.
Тъй като най-често разочарованието идва от намалелия размер на порцията след топлинната обработка, първият съвет е как месото да си запази размера при изпичането. То може да се пусне за няколко минути във вряла вода, преди да се постави във фурната, и така ще остане със същата големина след изпичане.
За да бъде свинското сочно и апетитно, най-добре да не се пече на вентилатор, това води до изсушаването му.
Апетитната порция от всяко ястие с любимото ни свинско месо в нашата кухня е гарантирано, ако се обработи преди печене с алкохол. Червеното вино или бирата са идеалният избор за алкохола, с който да се напои месото.
Овкусяването и същевременно омекотяването на този вид месо се получава много добре с горчица. Тя е основна съставка при месните продукти и изтъква вкусовите качества на свинското.
Омекотяването и засилването на вкуса на месото може да се постигне и с лук. Сокът от зеленчука прониква в него и изостря вкусовите му качества.
Като марината е подходящо да се използва и сокът на лимона, който не е така остър като оцета, който често е елемент от маринатата за свинско месо.
За да може месото да не се троши на парченца при разделянето на порции, добре е да се охлади преди нарязването му. За да не бъде студено ястието, сосът за заливка трябва да е горещ. Всички сосове засилват или променят вкуса на самото месо и го правят по-апетитно.
Коментари