Немската кухня е разнообразна, вкусна и в никакъв случай не е диетична. Има много богата и интересна история, а кулинарните особености се различават чувствително в различните части на Германия.
Немците са големи любители на картофите. Приготвят ги по много начини – печени, пържени или като съставки в студени салати. Не са привърженици на пюретата, за сметка на това предпочитат кнедли – традиционна гарнитура, която може да бъде поднесена и като десерт.
Сред хранителните традиционни деликатеси може да се причисли и ястието Eintopf – приготвено в една тенджера, което замества целия обяд. Сред десертите почитно място заема произлизащият от Австрия Apfelstrudel (ябълков щрудел), различните кухени (сладкиши), меденки и други тестени десерти.
В западна Германия - Шварцвалд и Баден-Вюртемберг – се предпочитат зеленчуци, а на юг – в Бавария и другите околности – точно обратното, набляга се на мазнини и тлъстото месо.
Супите в Германия не са много популярни. Най-известните са Gulaschsuppe, която е подобна на унгарския гулаш; пикантна супа Bohnensuppe (гъста боб чорба) и супата Zwiebelsuppe (лучена супа), идентична на френската лучена супа.
В Източна Германия се приготвя и солянка – пикантна украинска супа с нарязана наденица. Среща се също и баварската супа Leberknödelsuppe. Немските предястия не са сложни, обикновено се сервират салати, пастети и мезета. В Северна Германия се набляга на риба и морски дарове, като най-предпочитана е пъстървата.
Немската кухня винаги ражда засищащи и много вкусни ястия. Основна роля играе месото и най-вече свинското, което се приготвя по разнообразни начини. Световноизвестни са немските наденички или т.нар. „франкфуртери”. Нека не забравяме и вурстовете, които са традиционна храна по Коледните базари.
Зелето е на голяма почит в Дойчланд. Немците го приготвят пържено, варено или кисело. Зеленото зеле се маринова като Sauerkraut, а червеното се приготвя с ябълки и се нарича Apfelrotkohl. Друг почитан зеленчук е аспержи. От април до юни, когато е сезонът на аспержи, много ресторанти сервират т.нар. аспержино меню.
Немците обичат да пият кафе. С „Kaffeekuchen” те наричат кафето със сладкиш. Предпочитат да пият кафето си с десерт.
Един от най-популярните немски сладкиши е щолен. Той е с формата на хляб и се приготвя по време на Коледните празници. В състава си има нарязани на ситно сушени или захаросани плодове, ядки, ароматни подправки. Отгоре е покрит с кристална или пудра захар или с глазура от разбити белтъци и захар.
Немците обичат да посрещат гости, големите семейни празници и да се хранят заедно в голям семеен кръг. От алкохолните напитки обичат най-много бира. Не е случайна голямата популярност на годишния празник на бирата – Октобърфест.
Най-известните видове бира са pils – традиционното горчиво пиво и weizen – бяло пиво от горната ферментация с 50% пшеничен малц и радлера – лека плодова бира, предпочитана от младите.
Коментари