Германската кухня е особено популярна с красивите си коледни сладки, както и с голямото разнообразие на всякакви печени, варени и задушени меса. Ето някои от най-разпространените немски месни рецепти.
Свинско месо с бира
Необходими продукти: 1 кг свинско месо за готвене, 1 ч.л. смляно кафе, 5- 6 скилидки чесън, 500- 700 мл бира, 1 филия от средата на черен хляб, кора от лимон, сол и черен пипер на вкус.
Начин на приготвяне: Месото се измива и нарязва на парчета. Слага се в тенджера заедно с кафето и скилидките чесън. Полива се с около 500 мл бира, в която ще се вари. След като започне да омеква, към него се прибавя натрошената филия, малко настъргана кора от лимон, сол и черен пипер на вкус. Вари се до пълна готовност, като може от време на време да се долива бира при необходимост.
Бифтек по хамбургски
Необходими продукти: 500 г телешка кайма, 1/2 глава кромид лук, 3 с.л. мляко, 1 ч.л. горчица, червен пипер, черен пипер и сол на вкус
Начин на приготвяне: Подправете каймата със сол, червен и черен пипер. Добавете към нея настъргания лук, 3 с.л. мляко и 1 ч.л. горчица. Готовата смес се оставя за около 1 час в хладилника, за да поеме месото всички подправки. От нея после се оформят 4- 5 плоски бифтека, които се пекат на силно сгорещена скара от двете страни.
Варено говеждо месо
Необходими продукти: 800 г говеждо месо от бут, 4 моркова, 2 глави целина, 3 глави кромид лук, 4 с. л. олио, дафинов лист, 250 мл бира, 1 филия от средата на хляб, сол и черен пипер на вкус.
Начин на приготвяне: Месото се измива и нарязва на тънки филии и се подправя със сол и черен пипер. Лукът се реже на полумесеци, а морковите и целината - на тънки ивици. В тава се сипва мазнината, зеленчуците и накрая месото. Прибавя се дафиновият лист и ако е необходимо, още сол. Залива се с 4 чаши вода и 250 мл бира. Захлупва се и се оставя да ври на бавен огън. Когато стане готово месото, се изсипва в центъра на чиниите за сервиране, а върху него се слагат зеленчуците. Към останалия в тавата сос се добавя натрошената филия и се оставя още малко да ври. С така полученият сос по-късно ще залеете месото и зеленчуците.
Коментари