Gotvach.bg»Статии»Какво да сготвя»Да си направим домашно крема сирене

Да си направим домашно крема сирене

Пламена M.Пламена M.
Джедай
2k1k
Торта с крема сирене

Крема сиренето е едно от най-вкусните сиренца, като може да го консумирате като лека закуска по всяко време на деня, намазано върху филийка. А защо не и да го ползвате като апетитна млечна текстура за някой сладкиш или чийзкейк. Често обаче закупеното от магазина крема сирене не оправдава очакванията ни. Ето защ е най-добре да си го приготвим у дома.

Хубавото на домашното крема сирене, е че се приготвя лесно и не му трябва време, за да узрява. В повечето случаи основните съставки са прясно и кисело мляко, сол и мая за сирене. А ето и как да си го приготвите:

Домашно крема сирене

Необходими продукти: 3 литра прясно мляко, 3 ч.л. сол, 3 с.л. кисело мляко, 15 капки мая за сирене

Домашно сирене

Начин на приготвяне: Млякото се сварява и се оставя да се охлади. Киселото мляко се разбърква с малка част от прясното, след което се добавя към останалото. Добавя се и маята за сирене. Разбърква се и се изсипва в марля. Оставя се да се отцежда зя няколко часа или най-добре за цяла нощ, за да се отстрани ненужната гъстота. Поученото може да се консумира веднага. Съхранява се в хладилник.

Полученото количество е колкото да се запълни компотен буркан. Количеството на продуктите може да се намаля или увеличава. Единственото условие е на литър мляко да се добавят по 5 капки мая за сирене.

Домашното крема сирене е изключитлно здравословно, тъй като е пълномаслено и е богато на калций. В 100 г от продукта се съдържат едва 297 ккал, 30 г мазнини, 6 г белтъчини и 2 г въглехидрати. И е сред най-бързите за приготвяне млечни продукти.

Крема сиренето може да се овкусява с подпраки по избор - черен и бял пипер, чубрица и други. Прекрасно се съчетава с грозде – нестандартно, но вкусно.

Меката консистенция на крема сиренето позволява то да е често добавяна съставка в кексове, торти, мъфини и др. Освен на филийки, може да се маже върху всякакви тестени изделия. Съчетава се освен с подправки, но и с всякакви зеленчуци.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest