Производството на сирене е сложен процес с много фактори, влияещи върху крайния продукт. Дрождите са много важен компонент, който задължително присъства.
Маята за сирене придава вкус и текстура на продукта по време на зреенето, а може също да повлияе на цвета и аромата.
Зреене на сирене
Методът на зреене минава през няколко етапа. Машините за производство на сирене контролират температурата и относителната влажност, позволяващи появата на мухъл.
Мухълът е подобен на дрождите по това, че и двете са гъбички, но мухълът расте в многоклетъчни нишки, докато дрождите растат в едноклетъчни нишки. Зреенето на сиренето може да бъде повърхностно или вътрешно. Маята за сирене се използва в процеса на повърхностното зреене на някои сирена.
Повърхностно узрели сирена
При тези видове сирена узрява кората. В зреенето чувстват бактерии, дрожди и плесени. Повърхностно узрелите сирена често са меки и, както уточнихме, при тяхната технология на производство участва маята за сирене. Нейната роля е много важна за образуването на дрожди, които осигуряват вкус, текстура и цвят.
Например, маята може да придаде червен цвят на някои сирена. Дрождите добавят аромат, спомагат за образуването на дупки в сиренето, като при камамбер.
Някои дрожди дори неутрализират pH, за да подобрят условията за растеж на гъбички. Ако сте решили да правите сирене, трябва, първо, да разтворите моята в чиста вода и след това да я добавите.
Не забравяйте да вземете допълнително малка бутилка със спрей, за да можете да напръскате разтворената мая върху сиренето.
А с вече готовото ви сирене, не пропускайте да си направите някое вкусно печено сирене, да изненадате гостите си с панирани сиренца или пък да приготвите апетитни разядки със сирене. С всички тези рецепти гарантирано ще си оближете пръстите.
Коментари