Gotvach.bg»Статии»Какво да сготвя»Вкусни идеи за постна пица

Вкусни идеи за постна пица

Мария СимоваМария Симова
Автор
50620k
Вкусни идеи за постна пица

Как може пицата да бъде постна, да няма сирене и кашкавал или пък парченца апетитна шунка?

Италианците описват такава пица като питка със зехтин, билки и зеленчуци. Така че постната пица е норма, а не изключение, а сиренето е просто вкусно допълнение, което може да бъде премахнато по време на спазване на Великденски пост или др. пост.

Може би ви е добре познат и вече сте пробвали вкуса на блата за пица от карфиол? подобен може да бъде постигнат и с броколи, цвекло или пък царевично брашно, което е добра алтернатива на класическата пица.

И така, ако вече нямате търпение да разберете тайната рецепта за пица за пости, подготвили сме ви точните рецепти?

Замесете постно тесто, вземете любимите си зеленчуци, риган и пригответе тази здравослвона пица.

Постно тесто за пица без мая

За тестото:

брашно - 400 г

газирана вода - 200 мл

растително масло - 3 с.л.

сол - на вкус

за пълнеж:

чушки - 1 бр.

мариновани чушки - 9 бр.

чери домати - 6 бр.

лук - 0.5 бр.

растително масло - 4 с.л.

чесън - 4 скилидки

сух риган, морска сол, черен пипер, чили - на вкус

Постно тесто за пица без мая, разбира се, има по различен вкус от класическото, но по принцип също е доста апетитно. Отговаря на основните ни изисквания за тесто за пица – прави хрупкави мехурчета ипозволява да направим тънка пица, която обаче не увисва под тежестта на пълнежа. Това тесто ще ни спаси винаги в случаите, когато сме обещали домашна пица и изведнъж откриваме, че нямаме мая.

Всъщност всичко, което заменяме като част от тестото - вместо обикновена, добявяме газирана вода. И все пак е ясно, че няма да има втасване, което означава, че една пица изисква малко повече брашно и вода.

Комбинираме всички продукти и замесваме гладко тесто от тях. Ако е необходимо, добавяме брашно. Увиваме тестото в найлоново фолио и го оставяме да почива около половин час.

Докато тестото за постната пица почива, наистина е възможно да се приготвят съставките за плънката.

Нарежете чушката, доматите и лук на тънки шайби. Мариноваме ги в малко количество растително масло. Пресовайте чесъна в малко олио, с тази смес ще намажем пицата.

Постното тесто за пица без мая, разточваме на тънко с точилка върху хартия за печене, подвиваме леко краищата като борд. Подмазваме кората с чесновото масло и поръсваме с риган и морска сол на вкус. Нареждаме останалите съставки отгоре, поставяме тавата в предварително нагрята на 250°C фурна, докато бордът отстрани покафенее.

Постно тесто за пица с мая

вода (топла) - 200 мл

пшенично брашно - 330 г

зехтин - 2 с.л.

суха мая - 7 г

сол - 1/2 ч.ч.

захар - 2 ч.л.

Разбъркайте сухата мая и захарта в топла вода, покрийте и оставете на топло за 10 минути, докато шупне. Смесете брашното със солта, направете кладенче и изсипете приготвената смес от мая. Започваме да замесваме тестото: веднага след като брашното поеме цялата течност, добавяме зехтина. Оформеното на топка тесто покриваме и оставяме на топло за 30 минути.

Идеи за вкусни постни плънки за пица

Пица Маринара

Постна пица
Снимка: Instagram

Маринара е неаполитанска пица, приготвена с прост и вкусен доматен сос, който се сервира и с други ястия.

постно тесто за пица – 250 г

доматен сок – 340 мл

чесън - 3-4 скилидки

бял оцет - 1 с.л.

захар - 1-2 с.л.

сол на вкус

сух босилек - 0.5 ч.л.

сух риган - 0.5 ч.л.

зехтин - 2 с.л.

Пица със сьомга

Пица със сьомга е чудесно ястие за нестроги дни на пости. Нужни са:

тесто за пица - 125 г

сьомга - 100 г

доматен сос - 4 с.л.

рукола - 2 г

маслини - 10 бр.

растително масло - на вкус

чесън на вкус

Веган пица

Пригответе всички необходими съставки за вашата веган пица. Измийте зеленчуците, подсушете с хартиени кърпи. Тестото е постно тесто за пица.

тесто за пица без мая - 500 г

тиквички - 1 бр.

червен лук - 50 г

домат - 50 г

чушки - 100 г

гъби - 100 г

маслини - 100 г

чесън - 1 скилидка

доматен сос - 4 с.л.

бял оцет - 1 с.л.

олио или зехтин - 2 с.л.

соев сос - на вкус

сол и черен пипер - на вкус

Постен гъбен пълнеж за пица

пачи крак - 200 г

лук - 80 г

олио - 3 с.л.

сол на вкус

Вижте още коя е перфектната пица според учените или как да направим пица с картофен блат.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest