Затворената пица калцоне е една от най-обичаните пици изобщо. В обичайния си вид тя е с плънка от различни зеленчуци, подправки и месо. Освен това обаче, както всяка друга, така и тази пица може да бъде приготвена вегетарианска.
Вегетарианската калцоне е подходяща за всеки. Освен че е вкусна, тя е и нискокалорична. Ето как да си я приготвите:
Вегетарианска калцоне
Необходими продукти: 7 г суха мая, 1 ч. л. захар, 1 и 1/2 ч. л. сол, 375 мл. топла вода, 600 г брашно.
За плънката: 1 тиквичка, 1 патладжан, 1 глава лук, 3-4 скилидки чесън, зехтин, 3 печени червени и зелени чушки, 250 мл бира, 2–3 с.л. доматено пюре, кисели краставички, магданоз, черен пипер, чили пипер на люспи.
За поръсване: Зехтин, 2–3 скилидки чесън, смачкан, сух босилек и мащерка.
Начин на приготвяне: Маята, солта и захарта се разтварят във водата. Размесват се добре. Оставят се да шупнат за около 10 минути. В брашното се прави кладенче, в което се изсипва течността. Замесва се меко тесто и се поставя в намаслена купа. Покрива се с фолио и се оставя настрана за около час.
Тиквичката се нарязва на кубчета. Патладжанът се нарязва на кубчета и се поставя във вода за 30 минути. Лукът и чесънът се нарязват на ситно. Мазнината се загрява. В нея се запържват лукът и чесънът. Добавят се зеленчуците и се обърква добре. Изсипва се и бирата и се оставя да заври под похлупак.
След като зеленчуците омекнат, се добавя доматеното пюре. Сосът се оставя на огъня, докато се сгъсти. Посолява се и се добавят подправките.
Тестото се поставя върху набрашнена повърхност и се разделя на 4 равни части. Всяка от тях се разточва на 24 см кръг. По средата се добавя изсипва готовата плънка. Върху нея се редят кисели краставички – цели или нарязани на парчета.
Краищата на пицата се захлупват и се прилепват добре. Шевът се оформя с помощта на вилица. Отгоре се правят два леки прореза с остър нож.
Продуктите за поръсване се смесват. С тях се намазва всяка една от пиците. Калцонето се пече в предварително загрята на 220 градуса фурна, за около 20 минути.
Коментари