За да не ви губим излишно времето, ще добавим към заглавието ни, че тази статия е предназначена за Лакто-ово вегетарианците, но не и за Лакто вегетарианците или Ово-вегетарианците.
Това означава, че поднасяйки ви нашите чудесни идеи за вегетариански кутии за обяд в офиса, ние напълно ще изключим от менюто всякакви меса, месни продукти, риба и морски дарове, но ще оставим яйцата, млякото и млечните продукти наред с растителните дарове на природата.
На първо място е много важно към какъв тип кутии за обяд ще се насочите. Би трябвало да ви е ясно, че пластмасовите не са за препоръчване, защото те не само че са вредни за планетата ни, но и за здравето ни. Част от химикалите, свързани с производството им, попадат и в храната ни.
Друг вариант е да използвате стъклени кутии за обяд с поне две разделения за храната, но тук съществува риска от счупването им. Обърнете внимание на кутиите от неръждаема стомана. Те вече са лесно достъпни и не носят никаква вреда за здравето.
Важен фактор при избора ви на храна за офиса е тя или да може лесно да се хваща с ръце или към кутията, която сте избрали, да прибавите и прибори за хранене. Имайте предвид, че най-вероятно ще приготвяте храната от предходния ден, така че се насочете към такава, която да е вкусна и на следващия, особено ако нямате възможност къде да си я стоплите.
В едното отделение на кутията ви за обяд задължително си пригответе нарязани пресни зеленчуци, които да овкусите непосредствено преди консумацията им. За тази цел си пригответе и дресинг.
Най-практичен за почти всички видове салати е дресингът от магданоз или босилек. В купата на блендера изсипете зехтин, сол, захар, скилидка чесън (по желание) и избраната от вас зелена подправка и пасирайте. За зелените салати, като тези с айсберг или марулки, или пък зеле и моркови, можете да добавите към дресинга и оцет. После пресипете в малко бурканче и носете дресинга заедно с вас на работното място. С него можете да си овкусите вече приготвената шопска салата, овчарска салата, салата от печени чушки, от цвекло и всичко друго, което ви е хрумнало. Салата ще има вкус сякаш току-що е приготвена.
В тази статия ще игнорираме супите по една проста причина. Всички течни храни е по-добре да се носят в термос или термо чаша, но не и в кутия.
Чудесни варианти за основни вегетариански ястия са следните:
1. Постни зелеви, лозови сармички или сармички от лапад;
2. Картофени, магданозени или кюфтенца от тиквички, но не изпържени, а изпечени на фурна. Всичко пържено не е особено вкусно на следващия ден, а и не е полезно;
3. Пълнени зеленчуци с яйца и сирене - чушки, тиквички, патладжан и др., но не ги поръсвайте с кашкавал, освен ако няма къде да ги претоплите в офиса;
4. Постна мусака от картофи, тиквички и патладжан;
5. Гъста яхния от боб или леща. Подсказваме ви да я сгъстите с малко брашно, за да не се разтече в кутията ви за обяд в случай, че се разхлабят уплътненията ѝ;
6. По-екзотична арабска яхния с нахут и зеленчуци ( червени картофи, чушки, лук, домати и свежи ориенталски подправки);
7. Вегетариански бургери от черен боб. Просто си сварете черния боб ( може да използвате и червен) заедно с ароматни подправки, намачкайте го, оформете си кюфтета и ги запечете във фурната. Комбинирайте бургера със свежа салата по избор;
8. Баница;
9. Чили с боб и царевица. Повярвайте, дори и да го приготвите предходната вечер, то ще е все така вкусно и на следващия ден;
10. Омлет със зеленчуци. Внимавайте единствено времето да не е прекалено топло, което може да доведе до разваляне на храната преди консумацията ѝ.
Желаем ви приятно готвене и добър апетит по време на обяда в офиса ви!
Коментари