Ягодите са много обичани плодове, но основният им проблем е, че обикновено изглеждат твърде апетитно и миришат страхотно, а се оказва, че на вкус съвсем не са приятни. Така е поне в началото, докато се затопли времето и на пазара не се появят дребничките, но изключително вкусни натурални плодчета.
Ако ви се е случило да попаднете на онези не достатъчно вкусни плодове, предлагаме ви няколко начина да се „спасите” от тях като ги направите на десерти. Разбира се, нашите предложения ще се получат и с вкусните сладки ягоди.
За десерти с ягоди сме избрали различни мъфини – едните са с няколко два плодове, другите само с ягоди и шоколад, както и два много лесни, но много вкусни крема. Единия от тях е по-подходящ за горещите дни.
Мъфини с плодове
Необходими продукти: 3 яйца, ¾ ч.ч захар, ванилия, 1 с.л кисело мляко, 250 г плодове (в нашия случай банани и ягоди), ½ пак. бакпулвер, 170 – 180 г брашно, пакетче краве масло, лимонови корички
Начин на приготвяне: яйцата се разбиват заедно със захарта и млякото, добавяте маслото ванилията и коричките. След това постепенно започвате да сипвате от предварително пресятото с бакпулвера брашно.
След като свърши трябва да добавите и плодовете в сместа. Нарежете ягодите и бананите на кубчета и ги добавете. Сипвате във форми за мъфини, които предварително сте намаслили с част от маслото и сте посипали с брашно. Печете на умерена и предварително загрята фурна.
Другата ни рецепта за мъфини е освен с ягоди и с шоколад. В голяма купа сложете 1 ½ брашно, щипка сол, ¾ ч.ч захар (може и кафява), 2 ванилии и 1 бакпулвер.
В друг съд разбивате 1 яйце, заедно с ¾ ч.ч прясно мляко и ¼ ч.ч олио. След това прибавяте течността при брашното и останалите подправки. Най-накрая слагате нарязаните ягоди и шоколад. Пекат се в умерена и предварително загрята фурна.
Следващото ни предложение е съвсем лесно и подходящо, ако ще ви идват гости, които не са били очаквани. Просто е необходимо да имате ягоди, маскарпоне, ванилия, кафява и пудра захар и заквасена сметана.
Посипвате ягодите с кафява захар и ги оставяте поне половин час. Докато изчаквате да си пуснат сос, смесете маскарпонето, заквасената сметана, ванилията и няколко лъжици пудра захар.
Разбивате всичко това и слагате на дъното на подходящи чаши или купички. Отгоре нареждате от ягодите, след това отново крем и накрая заливате със сиропа, който ягодите отделиха.
Последната рецепта е чудесна за летните горещини. Ето и нужните продукти:
Леден десерт с ягоди
Необходими продукти: 800 г ягоди, 2 ч.ч вода, 300 г захар, 3 с.л сок от лимон, цедено мляко
Начин на приготвяне: отделяте няколко лъжици захар и ги разбивате заедно с цеденото мляко, след което ги оставяте настрана.
Изчистваме ягодите и ги пасираме заедно с водата, останалата захар и лимона. Всичко това изсипваме в подходящи чаши и замразяваме. При сервирането добавяме и от охладеното цедено кисело мляко със захар.
С ягоди можете да си приготвите още страхотен ягодов чийзкейк, домашна торта с ягоди, ягодов крем, пай с ягоди, домашно сладко с ягоди, а защо не и ягодова сангрия.
Коментари