Марципанът често е пренебрегван, що се отнася до приготвянето на различни сладки изкушения. Истината е, че той може да е основна съставка, която да придаде неописуем и различен вкус на всичко, в което бъде добавен. Тук ще намерите три неустоими сладки изкушения с марципан. Ето ги и тях:
Бисквитки с марципан
Необходими продукти: 2 малки яйца, 120 г захар, 125 г масло, 100 г фин бадемов марципан, 1 ч.л. бакпулвер, 100 г нарязан на дребни кубчета шоколад, 170 г брашно, 1 к.л. бадемова есенция
Начин на приготвяне: Фурната се загрява предварително на 170 градуса. Яйцата, захарта и маслото се смесват. Бъркат се с вилица до получаването на каша. Добавят се парчетата шоколад, есенцията и настърганият на едро ренде марципан. Разбърква се добре. Добавят се брашното и бакпулверът. Омесват се с лъжица, докато сместа поеме брашното.
От тестото се късат парчета и се оформят на топчета. Редят се в тава и се покриват с хартия за печене. Бисквитите се пекат във фурната на средна скара за около 12-15 минути.
Сладки с марципан
Необходими продукти: 200 г меко масло, 80 г пудра захар, 1 яйце, 200 г бадемов марципан, 300 г брашно, 1 равна ч.л. бакпулвар, 100 г натурален шоколад, 100 мл течна сметана, 20 г масло
Начин на приготвяне: Маслото и захарта се разбиват с миксер до получаване на крем. Добавят се яйцето и настърганият на ситно марципан. Бъркат се до получаване на гладка смес. Добавя се брашното с бакпулвера и се меси меко тесто.
Тавата се покрива с хартия за печене. От тестото се правят топчета с големината на орех. Подреждат се в тава на разстояние 2 см едно от друго. С помощта на коркова тапа от вино се правят вдлъбнатини в топчетата.
Фурната се загрява на 170 градуса. Тавата се слага и се пече за около 12-15 минути или докато порозовеят.
Следва приготвяне на пълнежа. Сметаната, шоколадът и маслото се загряват. Сместа трябва да е достатъчно гореща, за да се разтопят шоколадът и маслото, но не и да кипи. Разбърква се до получаване на хомогенна смес.
Полученият пълнеж се изсипва в пош или в найлоново пликче, на което се реже единият ъгъл. Предварително направените вдлъбнатини на сладките се пълнят с още течния пълнеж. Оставят се да се охладят и се поръсват с пудра захар. Съхраняват се с добре затворена кутия.
Ролки, пълни марципан
Необходими продукти:
За тестото: 250 г брашно, 1 ч.л. канела на прах, щипка сол, 50 г пудра захар, 1 яйце, 1 жълтък, 150 г студено масло
За пълнежа: 400 г бадемов марципан, 100 г фино смлян суров шам фъстък, 50 г пудра захар, 2 - 3 с.л. течна сметана
За глазурата: 2 с.л. ром, 100 г пудра захар, 2 с.л. нарязан шам фъстък за поръсване
Начин на приготвяне: Първо се приготвя тестото. В купа се смесват брашното, канелата, пудрата захар и солта. В средата се прави кладенче, в което се сипват яйцето и жълтъкът. Маслото се реже на дребни парченца и се добавя към брашното. Полученото се размесва на гладко и лепкаво тесто. Слага се в найлонов плик и се прибира в хладилника за около час.
Следва приготвянето на марципана. В купа се смесват накъсаните парченца марципан, шам фъстъкат и пудрата захар. Съставките се смесват с ръце. Полученото се разделя на 4-6 равни парчета. Всяко от тях се оформя на руло.
Охладеното тесто се разделя на толкова парчета, колкото марципанови рула са се получили. Всяко от тях се разточва на тънка кора, която да загърне марципановите ролки. Маслените кори се мажат с малко сметана. Върху всяка от тях се слага руло марципан и се завива. Тестото се завива в двата края, така че да покрие напълно марципана.
Фурната се загрява на 170 градуса. Рулата се пекат за около 15-20 минути.
За глазурата в купичка се смесват ромът и пудрата захар. Топлите ролки се поливат с получения сос и се поръсват с натрошен шам фъстък. Ролките се охлаждат напълно и се нарязват на парчета.
Коментари