Gotvach.bg»Статии»Кое за какво е полезно»Полезни свойства на печената тиква

Полезни свойства на печената тиква

редакция:
Жана Г.Жана Г.
Новак
1k
Полезни свойства на печената тиква

Печената тиква притежава много полезни свойства, които помагат на човек да поддържа здравето си в перфектно състояние, съдържа нужните на организма аминокиселини и витамини.

Съдържащият се в тиквата витамин Е, активно стимулира функциите на половите жлези, а също така подмладява организма, предпазвайки го от преждевременно стареене.

Ползата от тиквата е огромна, тъй като в нея се съдържат едни от най-важните микроелементи, към които се отнасят магнезий, калий, калций, фосфор и натрий.

В този природен дар има голямо количество витамин А, С, витамини от група В - В1, В2, В12, както и витамин РР. Един от най-ценните витамини в състава на тиквата, е витамин К, който практически липсва в останалите плодове и зеленчуци.

Печена тиква със сушени плодове

Липсата на този витамин предизвиква кръвотечения от носа, венците и най-лошото – във вътрешните органи. Всичко това прави тиквата незаменим продукт.

Тиквата е изключително полезна при кожни заболявания и за профилактика на зрителни разстройства като кокоша слепота. Присъствието на витамини от група В в тиквата помага при заболявания на нервната система.

Високото съдържание на калий предотвратява сърдечни и съдови заболявания. За да се запазят максималните количества полезни вещества в тиквата тя не трябва да се вари, а да се пече.

Ползата от оранжевото чудо се проявява само при правилно приготвяне на тиквата. Консумирането на печена тиква спомага за изхвърлянето на шлаките и натриевите соли от организма, също така се наблюдава силно изразен разхлабващ и диуретичен ефект.

Печена тиква с подправки

Това е изключително полезно свойство на тиквата, особено за хора, които страдат от излишни килограми. Печената тиква е незаменима и при заболявания на сърдечно-съдовата система.

При заболявания на стомаха и стомашно-чревния тракт тиквата се препоръчва да се яде само печена. Вкусната печена тиква, освен че е изключително полезна, съдържа нищожно количество калории, което я прави незаменима при есенни диети или за хора, които се притесняват за натрупване на излишни килограми.

Това е вкусен и полезен десерт за деца от различни възрасти. Украсявайте парчетата тиква с желирани бонбони, за да научите малчуганите да хапват тиква с удоволствие.

Задължително опитайте печена тиква с орехи и печена тиква с мед. Развихрете въображението си и експериментирайте. Рецептите с тиква са безброй!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

3.8
55
45
37
21
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Анонимен
Доктора
Доктора
Сега да ви отворя как се прави печена тиква,тикви с тиквите ви.В тава слагате нарязаната на кибритени кутийки тиква,поръсвате със захар и печете без всякаква вода.Когато омекне набодете тиквата с вилица на няколко места всяко парче.Приготвяте захарен сироп вода захар 1-1 и поливате.Пече се докато се карамелизира.Да ви е сладко,че това е докторска рецепта.
23.09.2015 16:43
4
12
веска минчева
веска минчева
много е вкусна и здравословна
21.10.2013 17:52
7