Празниците са един от поводите, който ни дават възможност да прекараме малко време в забързаното ежедневие с близки и приятели.
А пълната празнична трапеза е мястото, което събира малки и големи около вкусни коледни гозби. Ще ви представим няколко предложения за празнични ястия, с които може да посрещнете своите гости. По-традиция започваме със салата.
Празнична салата
Това предложение за празнична салата е всъщност познатата на много от нас Френска салата.
Необходими продукти: Картофи - 1 кг, Яйца - 4 бр., Чесън - 3 скилидки, Масло, Майонеза - 1 опаковка, Крема сирене - 2 пакетчета, Черен пипер
Начин на приготвяне:
Картофите обелваме и сваряваме. След като са готови, изцеждаме от водата и намачкваме, докато са топли. Добавяме маслото. Яйцата сваряваме. В купа слагаме част от картофите, смесените предварително майонеза, крема сирене, намачкан чесън и черен пипер. Настъргваме половината яйца. След това останалите картофи, отново от млечната смес и настъргваме останалите яйца. Оставяме в хладилника да стегне нашата празнична картофена салата.
Празнично коледно предястие
Разкошна идея за празнично предястие е това Спаначено руло. Рецептата, сложена на вашата празнична трапеза, изглежда красиво и тържествено, разбира се е и много вкусна.
Необходими продукти: Спанак - 200 г, Яйца - 2 бр., Кисело мляко - 1 ч.ч., Сода бикарбонат - 1 ч.л., Чесън - 2 скилидки, Брашно, Копър
За плънката: Крема сирене - 2 пакетчета, Чесън - 2скилидки, Черен пипер, Майонеза - 1/2 опаковка, Шунка-слайс
Начин на приготвяне:
Омесваме всички продукти (без тези за плънката), трябва де се получи каша. В тава поставяме хартия за печене и я намазняваме. Сипваме сместа и печем до готовност. Оставяме да се охлади. Мажем със смесените крема сирене, майонеза, черен пипер и пресован чесън. Слагаме няколко слайса шунка и завиваме рулото, оставяме в хладилника да стегне.
Празнично основно ястие
Класика в жанра, която винаги е актуална и по вкуса на всички - свински пържоли с гъби и вино в гювеч
Необходими продукти: Пържоли - 1кг, Гъби - 200г мариновани, Лук-1 бр., Чесън - 4 скилидки, Моркови - 2 бр., Червено вино - 1 ч.ч., Чубрица, Черен пипер
Начин на приготвяне:
Пържолите овкусяваме със смесените чубрица и черен пипер, запечатваме ги в тиган от двете страни. В същата мазнина си запържваме нарязаните на ситно лук, чесън, морков и гъби. Започваме да подреждаме в гювеча ред пържоли, ред зеленчуци и така редуваме до изчерпване на продуктите. Наливаме виното и печем за около 1:30 минути. В купа си разбиваме малко брашно с вода и сипваме в гювеча. Връщаме го обратно на изключена фурна.
Празничен десерт
Този ябълков сладкиш е хем икономичен, хем страшно вкусен, а изглежда уникално добре, ако го презентирате по правилния начин на коледната или новогодишна трапеза.
Необходими продукти: Ябълки - 3 бр. настъргани, Захар - 250 г, Брашно - 300 г, Яйца - 3 бр., Олио - 180 г, Орехи - 150 г смлени, Бакпулвер - 1 пакетче, Канела, Пудра захар
Начин на приготвяне:
Всички продукти се свесват в купа и се разбъркват добре. Сместа слагаме в намазнена тавичка и печем до готовност. Щом сладкишът се охлади, нарязваме на парчета и поръсваме с пудра захар. Поднесете празничния сладкиш, като сложите парче в чиния, залеете с ванилов сос или гарнирате с топка сладолед. Вариант е да полеете леко с шоколадов сос и да направите украса от мента.
Коментари