Gotvach.bg»Статии»Кулинарни Съвети»Домашен дресинг за салати

Домашен дресинг за салати

Нина НордНина Норд
Джедай
8252k
Дресинг за Салати

Вместо да купувате дресинг за салата от магазина, можете сами да си приготвите. Лесно е да се направи дресинг, а вкусът му ще промени всяка салата.

Не забравяйте, че в основата на всеки дресинг има три части растително олио и една част оцет или друга киселина, например лимонов сок или сок от лайм.

Върху тази основа може да се експериментира, като се добавят други съставки. Балсамовият оцет е подходящ най-вече за средиземноморски салати и печени зеленчуци.

Ябълковият оцет е добър за салати, в които има плодове. Виненият оцет е идеален за всеки вид салата и за сирена със силен вкус, например козе сирене.

Пресният цитрусов сок, например лимоновият, прекрасно подхожда за салата с маруля и пармезан. Сокът от лайм е прекрасен в съчетание с макаронена салата.

Салата

Ореховото олио е с богат вкус и е подходящо за салати със синьо сирене. Но трябва да използвате малко количество, затова внимавайте колко наливате и го смесете наполовина със слънчогледово олио.

Зехтинът е много по-ароматен от слънчогледовото олио. За да направите чеснов дресинг, изпечете половин глава чесън, увита във фолио, в нагрята на 200 градуса фурна двадесет минути.

Добавете размекнатия чесън в дресинг от олио и оцет или лимонов сок и оставете да престои през нощта, за да насити чесънът с аромата си дресинга.

Билките и подправките придават прекрасен аромат на дресинга. Предпочитайте меките аромати като магданоз, естрагон и босилек пред розмарина.

Босилекът е подходящ с пресни домати, ментата е добра подправка за гръцка салата, а кориандърът се съчетава прекрасно със скариди и морски дарове.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest