Вместо да купувате дресинг за салата от магазина, можете сами да си приготвите. Лесно е да се направи дресинг, а вкусът му ще промени всяка салата.
Не забравяйте, че в основата на всеки дресинг има три части растително олио и една част оцет или друга киселина, например лимонов сок или сок от лайм.
Върху тази основа може да се експериментира, като се добавят други съставки. Балсамовият оцет е подходящ най-вече за средиземноморски салати и печени зеленчуци.
Ябълковият оцет е добър за салати, в които има плодове. Виненият оцет е идеален за всеки вид салата и за сирена със силен вкус, например козе сирене.
Пресният цитрусов сок, например лимоновият, прекрасно подхожда за салата с маруля и пармезан. Сокът от лайм е прекрасен в съчетание с макаронена салата.
Ореховото олио е с богат вкус и е подходящо за салати със синьо сирене. Но трябва да използвате малко количество, затова внимавайте колко наливате и го смесете наполовина със слънчогледово олио.
Зехтинът е много по-ароматен от слънчогледовото олио. За да направите чеснов дресинг, изпечете половин глава чесън, увита във фолио, в нагрята на 200 градуса фурна двадесет минути.
Добавете размекнатия чесън в дресинг от олио и оцет или лимонов сок и оставете да престои през нощта, за да насити чесънът с аромата си дресинга.
Билките и подправките придават прекрасен аромат на дресинга. Предпочитайте меките аромати като магданоз, естрагон и босилек пред розмарина.
Босилекът е подходящ с пресни домати, ментата е добра подправка за гръцка салата, а кориандърът се съчетава прекрасно със скариди и морски дарове.
Коментари